x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cultivarea buruienilor va deveni o afacere

Cultivarea buruienilor va deveni o afacere

de Andreea Stroe    |    07 Iul 2016   •   20:25
Cultivarea buruienilor va deveni o afacere
Sursa foto: habari1/Getty Images/iStockphoto

Iarba grasă, chimenul și busuiocul sălbatic sunt buruieni care dau bătăi de cap agricultorilor când năpădesc culturile. Înlăturarea lor înseamnă costuri suplimentare. La Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, cercetătorii au demonstrat că, de fapt, aceste buruieni au o valoare nutritivă nebănuită și nu numai. Pentru că provin din flora spontană, dacă sunt cultivate controlat, sunt complet ecologice, neavând nevoie de niciun tratament chimic pentru dezvoltare.

Iarba grasă, denumită popular iarba porcului, este considerată o buruiană alimentară. În afară de faptul că poate fi o legumă veritabilă este și o plantă medicinală deosebită. Inginerul Costel Vânătoru, directorul Stațiunii de Cercetare din Buzău, spune că este o legumă pentru că se poate folosi la salate. „Din ea se consumă toate părțile vegetative. Ea poate fi însă valorificată și ca plantă medicinală pentru că are foarte mulți nutrienți, vitamine, săruri minerale, potasiu,  magneziu, fier, antioxidanți, aminoacizilor grași de tip Omega 3 foarte valoroși.

Plafarul din curtea ţăranului

Iarba grasă aduce ameliorări ale unor boli cum ar fi cele de rinichi, ficat. În plus, ajută la scăderea glucozei din sânge și vindecă înțepăturile de insecte, caz în care se strivesc frunze de iarbă grasă, iar cu sucul se unge zona afectată”, potrivit inginerului Vânătoru.

Pionierat cu chimenul sălbatic

Tot chimenul pe care îl vedem în magazine este din import, dar cercetătorii de la Buzău vor să schimbe lucrurile. Ei au reușit să bage în producție un chimen autohton, o specie sălbatică. “Este un pionierat ceea ce facem aici. Chimenul sălbatic este un condiment valoros, aromatizant și cu valențe medicinale excepționale. Fiind valorificat din flora spontană, a trebuit sa vedem care este tehnologia de cultivare. Am aflat că pentru un ha. semănat avem nevoie de un kg. de samânță, chiar trei, depinde de schema de înființare a culturii”, potrivit directorului staţiunii.

Busuiocul pe post de odorizant

Busuiocul la ghiveci purifică aerul din încăpere și poate fi folosit pe post de odorizant. Are un miros ușor mentolat, iar printr-o simplă atingere își răspândește aroma. Toate aceste plante sunt din ce în ce mai căutate pentru valențele lor nutritive, dar și pentru prepararea extractelor de uleiuri volatile.

Inginerul Vânătoru spune că plantele acestea medicinale aduse din flora spontană și cultivate într-un spațiu controlat pot ajunge pe piață în trei ani, cât durează brevetarea lor,  Costel Vânătoru, directorul Stațiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău

 

×