x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cultivatorii de cafea din America Latină aleg un soi mai ieftin

Cultivatorii de cafea din America Latină aleg un soi mai ieftin

07 Feb 2018   •   18:25
Cultivatorii de cafea din America Latină aleg un soi mai ieftin

Un număr tot mai mare de cultivatori de cafea din America Latină, regiune renumită pentru cafeaua de calitate arabica, încep să se orienteze robusta, un soi mai ieftin, chiar dacă este interzis în unele ţări.

 

"Are o productivitate bună şi un preţ bun", spune Evelio Matamoros, un fermier din Nicaragua care a plantat cafea robusta pentru prima dată în 2010. Acest soi "nu are nevoie de umbră. Ceea ce conteaza", a subliniat el. Robusta, căreia îi priesc altitudinile reduse, este în mod normal procesată în cafea instant sau adăugată ca ingredient mai ieftin în amestecuri. De asemenea este utilizată pentru a face spuma din unele espresso-uri.

Cultivatorii de profil din Columbia şi până în Guatemala au început să aloce mai mult teren pentru cafeaua robusta, care a ajuns chiar şi în Panama, renumită pentru calitatea cafelei sale arabica, vanduta la preţuri mari.

În Nicaragua şi Guatemala, industria cafelei anticipeaza o creştere a producţiei de cafea robusta de aproape cinci ori, până la aproximativ 540.000 de saci cu o greutate e 60 de kilograme fiecare. Aceasta ar fi echivalent cu aproape un procent din producţia mondială şi ar aduce cafeaua robusta mai aproape de producătorii din America de Nord prin reducerea costurilor cu transportul şi a timpului de livrare comparativ cu marii producători de cafea robusta precum Vietnam şi Brazilia.

Creşterea producţiei de cafea robusta vine într-un moment propice. Potrivit Departamentului american al Agriculturii, cererea mondială de cafea va atinge un nivel record în acest an, iar oferta de cafea robusta a coborât anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani, după ce seceta a afectat recolta din Brazilia.

Cafeaua arabica, care în mod normal este cultivată la atitudini ridicate, reprezintă aproximativ 60% din producţia mondială de cafea, în timp ce cafea robusta asigură restul. În schimb, cafeaua robusta se vinde la un preţ cu 40 de cenţi pe livră sub preţul de referinţă al cafelei arabica, deoarece soiul mai ieftin are costuri de producţie mai mici. AGERPRES

×