x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum a trecut Oltchim prin criză majorând salariile cu 40%

Cum a trecut Oltchim prin criză majorând salariile cu 40%

de Daniel Ionaşcu    |    26 Feb 2013   •   17:54
Cum a trecut Oltchim prin criză majorând salariile cu 40%

În timp ce în sectorul bugetar statul a fost nevoit să taie salariile cu 25%, la Oltchim s-a huzurit. Şi tot pe banii statului.
Potrivit raportului preliminar elaborat de administratorii judiciari, în perioada 2009-2012, numărul angajaţilor Oltchim a scăzut cu 12% în timp ce fondul de salarii a crescut cu 40%. Salariul mediu brut este de 4.000 de lei pe lună.

"Asta înseamnă că în această perioadă în care toată lumea ştie cum au evoluat salariile din economie, salariile de la Oltchim au crescut cu 50%. Interesant este că personalul TESA a scăzut cu 5% ca număr, iar muncitorii din producţie cu 15%. Fondul de salarii pentru persoanele din conducere şi administrativ a crescut cu 53%, iar la muncitori cu 34%", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, într-o conferinţă.

Pe de altă parte, între 2009 şi 2012 veniturile companiei au scăzut de la 1,1 miliarde de lei la 800 de milioane de lei, respectiv cu 33%. În acest timp, cheltuielile cu personalul, plus fondul de salarii a crescut de la 111 milioane de lei la 154 milioane lei, respectiv cu 40%.

Vosganian menţionează că salariile din combinat au crescut semnificativ de la intrarea activităţii de petrochimie a Arpechim în componenţa Oltchim, în anul 2010, când toate remuneraţiile au fost aliniate la cele de la Arpechim, în medie de 3.100 de lei.
"Atunci s-a făcut o medie aritmetică a salariului mediu net din Oltchim, de 1.900 de lei pe lună şi a celui din Arpechim, de 3.100 de lei şi s-a ajuns la 2.500 de lei pe lună. Acest salariu trebuia stabilit prin medie ponderală, pentru că erau 500 de oameni de la Arpechim şi 3.200 de la Oltchim", a adăugat ministrul.

Investiţii degeaba la Arpechim
Oficialul a mai adăugat că achiziţia petrochimiei de la Arpechim a fost şi ea una din cauzele insolvenţei combinatului deoarece în perioada 2010-2012 a investit acolo 106 milioane de euro, în condiţiile în care Arpechim nu a produs nimic. "Oltchim a primit în 2010 un cadou, fără ca nimeni să se gândească de ce îl ia pe un euro şi nici cât îl costă. Directorii de la Oltchim, secretarul de stat pe problema industriei de la acea vreme, ministrul de atunci, prim-ministrul de atunci trebuie să ne explice care a fost situaţia", a mai spus Vosganian.

Firmele-parazit
O altă cauză o constituie  existenţa unor firme-parazit. Vosganian a dat ca exemplu patru firme, care au fost şi clienţi şi furnizoti ai Oltchim, în care Constantin Roibu, fost director general al combinatului, şi membri ai familiei acestuia sunt administratori sau acţionari.

Necesar de finanţare de un miliard de euro
În acest moment Oltchim are datorii de 800 milioane euro şi un necesar de 200 milioane euro pentru retehnologizare. "Presiunea totală pe Oltchim este de 1 miliard de euro. Pe lângă datoriile de 800 milioane euro este nevoie de cheltuieli de mediu şi de retehnologizare de 200 milioane euro", a spus Vosganian.
Administratorul judiciar al combinatului este consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring.

×
Subiecte în articol: oltchim salarii oltchim