x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum afli dacă eşti în Biroul de Credit

Cum afli dacă eşti în Biroul de Credit

de Daniela Ivan    |    11 Iul 2018   •   19:30
Cum afli dacă eşti în Biroul de Credit
Sursa foto: thodonal/Getty Images/iStockphoto

Biroul de Credit este o „sperietoare” dacă doriţi să luaţi un împrumut de la bancă, deoarece instituţia deţine informaţii despre comportamentul dvs., dacă v-aţi plătit ratele şi facturile la timp sau dacă aveţi sume restante neachitate. Cunoaşterea istoricului pe care-l aveţi la Biroul de Credit înainte de contractarea unui împrumut bancar reprezintă un avantaj, deoarece astfel ştiţi ce şi cum să discutaţi cu funcţionarii bancari. În plus, sunt situaţii în care puteţi să luaţi legătura cu instituţia care v-a raportat la Biroul de Credit şi să remediaţi situaţia în cazul în care v-aţi achitat ratele sau aţi fost raportaţi pentru situaţii minore. Este bine să ştiţi că puteţi solicita gratuit, în fiecare an, un raport cu informaţiile despre propria persoană transmise de bănci şi ceilalţi participanţi la Biroul de Credit. Ulterior, începând cu cea de-a doua cerere anuală, se plăteşte o taxă de 6 lei.

Pentru a obţine informaţii despre situaţia pe care o aveţi la Biroul de Credit, trebuie să adresaţi în scris o cerere datată şi semnată, la care să anexaţi o copie după actul de identitate şi, după caz, dovada plăţii serviciului solicitat. Cererea, însoţită de copiile după documentele amintite, trebuie transmisă la adresa poştală Strada Sfânta Vineri nr. 29, Sector 3, Bucureşti, România. Se poate transmite şi prin email la situatie@birouldecredit.ro, caz în care actul de identitate şi documentul de plată trebuie scanate.

Datele sunt păstrate în baza de date a Biroului de Credit timp de patru ani de la ultima actualizare. Însă cine nu şi-a achitat restanţele va fi periodic raportat, aşa că nu va fi şters automat după patru ani.

Cine şi ce raportează

Biroul de Credit reprezintă o bază de date către care băncile şi instituţiile financiare nebancare trimit situaţia clienţilor restanţieri, cât şi situaţia clienţilor care au în derulare împrumuturi pentru care şi-au platit toate ratele la timp. De aici, bancherii ne văd comportamentul de plată şi îşi fac o părere ce fel de client suntem. Ca regulă generală, sunt raportaţi la Biroul de Credit clienţii care au restanţe la credite mai mari de 30 de zile şi dacă sumele restante sunt mai mari de 10 lei sau echivalent în valută. În plus, se regăsesc în baza de date şi persoane care au săvârşit o infracţiune sau contravenţie în relaţia directă cu o instituţie financiară, pentru care s-a emis o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Biroul de Credit trebuie să-l înştiinţeze pe client cu minimum 15 zile înainte de a-l raporta.

×
Subiecte în articol: Biroul de Credit