x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum am stimulat investiţiile în Cluj

Cum am stimulat investiţiile în Cluj

de Gabi Golea    |    04 Apr 2008   •   00:00
Cum am stimulat investiţiile în Cluj
Sursa foto: Raul Stef/

Marius Nicoară este preşe­din­tele Consiliului Judeţean Cluj şi omul de care se leagă dezvoltarea judeţului din ultimii patru ani. Nokia, Emerson, Trelleborg şi Fuji sunt doar câteva dintre marile nu­me care au ajuns în judeţul Cluj. Marius Nicoară îşi pro­pune să transforme judeţul Cluj într-un model demn de urmat şi la nivel naţional.

 

• Jurnalul Naţional: Domnule Nicoară, Clujul a de­ve­nit un centru de inves­tiţii, o ţintă pentru oamenii de afaceri. Cum se explică acest proces?

Marius Nicoară: Cred că am stimulat poten­ţialul de care dispune zona. Am­plasarea geografică, re­sur­sele umane şi civilizaţia specifică lo­cului sunt atuuri incontestabile ale ju­deţului Cluj. Ceea ce am făcut la Con­siliul Judeţean a fost să ne asu­­măm idei şi proiecte pe care să le punem în aplicare, astfel încât zona să se dezvolte în virtutea potenţialului de care dispune. În 2004 am plecat la drum inventariind în primul rând resursele, şi nu nevoile. Trebuia să vedem ce şi cum puteam rezolva pe termen scurt şi mediu şi ce planuri ne pu­team face pe termen lung. Rezultatele acestui calcul au fost cât se poate de bune. Era clar că există resurse pentru o dezvoltare rapidă, dacă administraţia jude­ţeană ac­ţionează curajos şi imprimă o anume dinamică tuturor proiec­telor.

 

Există un mo­del clujean de dezvolta­re?

Dacă responsabilitatea, seriozitatea şi mulţumirea lucrului bine făcut sunt atribute specifice clujenilor, atunci se poate vorbi despre un model specific de dezvoltare. Nu cred că e cazul să ne entuziasmăm prea devreme. Trebuie să existe continuitate, trebuie să ne ţinem de treabă pentru a trece la a doua etapă. Prima etapă este cea a recuperării decalajelor existente, de atragere a unui flux investiţional care să asigure o creştere economică. Cea de-a doua etapă – din punctul meu de vedere mai importantă decât prima – presu­pune ca locuitorii judeţului Cluj să beneficieze la modul concret de dezvol­tarea zonei. Asta înseamnă ve­nituri mai mari şi prosperitate, un trai mai bun pentru toţi clu­jenii. 

 

Clujul este perceput în concurenţă cu Bucureştiul din perspectiva dezvoltării economice. Este Clujul în competiţie cu Bucureş­tiul?

Nu cred că putem vorbi despre o competiţie la modul direct. Cred că la Bucureşti s-au concentrat cea mai mare parte a investiţiilor de după 1990, iar Clujul recuperează acum mai mulţi ani de letargie. Clujul a fost cunoscut prin prisma unor voci sonore care făceau apel la forme artificiale şi retrograde de patriotism. Din fericire, am depăşit acea etapă, iar acum ne putem orienta eforturile către atragerea de investiţii pentru a aduce Clujul acolo unde îi este lo­cul. Adică, în frunte.

 

Dezvoltarea infrastructurii

Ce planuri aveţi pentru judeţul Cluj dacă vă veţi prelungi mandatul în fruntea Consiliului?

Sunt multe de spus. A venit momentul unei dezvoltări integrate, care să se vadă mai ales în calitatea vieţii. Dezvoltarea e mereu un proces complex, mereu există segmente care rămân în urmă. De pildă, aeroportul din Cluj, al cărui trafic s-a dublat anul trecut şi probabil că se va dubla din nou anul ăsta. Aşa că va trebui să amplificăm investiţiile în el.

Am în plan o colaborare mai strân­să cu primarii, indiferent de culoarea lor politică, astfel încât să întocmim proiecte în baza cărora să obţinem finanţări din bani europeni pentru infrastructură. Trebuie să gândim şi pe termen lung, fiindcă fără a avea reţele moderne de drumuri toate investiţiile din zonă nu vor putea fi valorificate la adevăratul lor potenţial. Într-un sistem cu ade­vărat descentralizat, judeţul nostru va cunoaşte o dezvoltare mai rapidă, fiindcă are la nivelul administraţiei locale manageri capabili să ia deciziile cele mai bune pentru clujeni.

 

Care sunt problemele încă nerezolvate cu care se confruntă judeţul Cluj?

Reţelele edilitare, infrastructura primară (apă, canal, gaze), infrastructura modernă (un nou aeroport, autostrăzi care să lege judeţul de celelalte mari oraşe), continuarea eforturilor de atragere a investitorilor prin crearea greenfield-urilor ca­re să stimuleze dezvoltarea econo-mică a zonei. Vedeţi, poate că există tentaţia ca dezvol­tarea Clujului să fie continuată în coordonatele re­cen­te, adică pe transformarea zo­nei me­tropolitane a oraşului. Dar nu ar fi corect să ig­norăm ruralul, iar eu am pretenţia să estompăm de­ca­lajele.

 

Ce însemnătate va avea alegerea uninominală a pre­şedinţilor Consiliilor Ju­de­ţene? Ce se va schimba?

Rolul CJ creşte, fiindcă votul uninominal îi plasează pe preşedinţi pe o poziţie de egalitate cu primarii, de pildă, din punct de vedere al legiti­mi­tăţii. CJ se transformă dintr-o in­sti­tuţie percepută ca reper al birocra­ţiei într-un partener pentru co­mu­nităţile locale, de­ve­nind re­prezen­tan­tul cel mai legi­tim, ales prin vot direct uninominal de electorat. Noul statut al preşedinţilor CJ nu mai la­să loc ex­perimentelor şi diletantis­mului. Experienţa în administraţia locală, ca­pacitatea de a manageria/ direc­ţio­na banii europeni către pro­iecte esenţiale pentru comunităţi, gestio­narea responsabilă a resur­se­lor vor reprezenta atribute fundamentale pentru un preşedinte de Con­siliu Ju­­deţean fără de care un man­dat în fruntea CJ nici nu poate fi conceput.

 

Veţi candida pentru un nou mandat?

Doresc să dau continuitate lu­cru­rilor bune pe care le-am început în judeţ. Am arătat că pot, iar munca trebuie dusă până la capăt, fiindcă mai sunt multe de făcut. Într-un climat de linişte am reuşit să schim­băm faţa Clujului în doar patru ani. Am înţeles să lăsăm deo­parte conflictele politice pentru a crea oportunităţi de afaceri, pentru a creşte standardele. Sper ca anul electoral să nu afecteze această stare de lu­cruri.

×
Subiecte în articol: economic cluj