x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum impozitează Fiscul averile ilicite

Cum impozitează Fiscul averile ilicite

de Daniela Ivan    |    04 Mar 2011   •   15:08
Cum impozitează Fiscul averile ilicite
Sursa foto: Denis Balibouse/Reuters

Fiscul va impozita cu 16% veniturile nedeclarate care nu pot fi justificate în baza unui raport de constatare întocmit de reprezentanţii instituţiei. Jurnalul Naţional a obţinut în exclusivitate normele metodologice întocmite de Ministerul Finanţelor pentru impozitarea averilor ilicite.

Legea nu va acţiona retroactiv iar procedura va putea fi aplicată începând cu veniturile realizate în anul 2011.

Într-o primă fază, inspectorii Fiscului vor identifica persoanele care vor fi supuse verificării prin compararea veniturilor declarate cu situaţia fiscală personală a contribuabilului. Dacă se constată că între cele două există o diferenţă mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei, atunci se comunică persoanei respective avizul de verificare şi se stabileşte baza impozabilă ajustată.

După comunicarea avizului de verificare, ANAF le pune în vedere persoanelor verificate ca în termen de cel mult 60 de zile să prezinte documente legale pentru justificarea banilor. Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singură dată, la solicitarea justificată a persoaneo verificate dar numai dacă obţine acordul organului fiscal.

Fiscul poate utiliza trei metode pentru stabilirea bazei impozabile ajustate, adică a veniturilor care nu au fost declarate.

Prima metodă constă în compararea cheltuielilor efectuate cu veniturile declarate în perioada supusă verificării. Dacă se constată că nivelul cheltuielilor a depăşit pe cel al veniturilor, contribuabilul trebuie să dovedească cu documente justificative de unde a provenit diferenţa de bani. De exemplu, moşteniri, bani trimişi din străinătate etc.

Cea de a doua metodă, constă în analiza conturilor bancare şi a fluxurilor de numerar pentru a stabili mişcările de disponibilităţi băneşti şi asocierea acestora cu sursele de venit şi utilizarea lor. Concret, dacă o persoană şi-a majorat valoarea conturilor din bănci într-o perioadă trebuie să facă dovada sursei de venit şi a plăţii impozitului aferent. De exemplu, dividende, bani din străinătate, moşteniri etc.

Ultima dintre metode constă în determinarea venitului impozabil pe baza creşterii valorii patrimoniului net al unui contribuabil pe parcursul unui an fiscal. Adică dacă un cetăţean şi-a cumpărat o maşină de 20.000 de euro şi nu poate face dovada sursei de venit, atunci cei 20.000 de euro vor fi impozitaţi cu 16%.

La stabilirea bazei impozabile ajustate pentru impozitul pe venit se vor avea avea în vedere: documentele prezentate de persoana verificată, documentele identificate de organele fiscale în legatură cu persoana verificată, informaţii oficiale publicate de instituţii ale statului, confirmari ale unor terţi în legătură cu veniturile sau cheltuielile persoanei verificate, informaţii de la instituţiile statului în legatură cu patrimoniul persoanei fizice verificate, oricare alte evidenţe relevante pentru ajustarea sau stabilirea bazei impozabile, declaraţiile fiscale depuse de persoana verificată sau de plătitorii de venit, declaraţiile fiscale depuse de terţi in legatură cu persoana verificată.

Aceste modificări sunt introduse în Codului Fiscal care extinde sfera de impozitare a venitului persoanelor fizice prin includerea unei noi categorii şi anume veniturile din sursă neidentificată.

Pentru a putea fi puse în aplicare aceste prevederi a fost necesară extinderea competenţelor organelor fiscale de a face verificări ale situaţiei fiscale personale, activitate care nu putea fi efectuată până la apariţia acestor modificari legislative.

×