x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum l-a făcut statul român milionar pe Vasilică Priceputu

Cum l-a făcut statul român milionar pe Vasilică Priceputu

de Cristian Anton    |    04 Dec 2018   •   10:41
Cum l-a făcut statul român milionar pe Vasilică Priceputu

Vasilică Priceputu, un om de afaceri din Brăila, a reuşit lovitura vieţii sale, după ce a prins un contract de patru milioane de euro la Compania Naţională de Administrare a Infrastucturii Rutiere (CNAIR). Priceputu este fotbalist legitimat la o echipă din liga a V-a pe care tot el o patronează, organizator de turnee de box, membru activ PSD, dar şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cu business-uri solide în agricultură. Priceput fiind în atâtea domenii, avea nevoie şi de ceva noroc pentru a primi un contract cu o valoare de cinci ori mai mare decât toate afacerile sale pe un an de zile. Iar priceperea şi norocul s-au îmbinat armonios pe Vali Priceputu, care a beneficiat în ultimii ani de zeci de contracte cu statul, marea majoritate prin încredinţare directă, în valoare de peste şase milioane de euro.

CNAIR a semnat pe 26 noiembrie 2018 un acord cadru privind întreţinerea clădirilor din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa, cu o valoare totală de 17.325.137,33 lei, fără TVA. Marele câştigător este Pricons SRL din Brăila, care şi-a adjudecat şase din cele şapte loturi pentru care a aplicat, adică cele în care a fost singurul ofertant. Firma va întreţine pentru următorii patru ani clădirile Secţiilor Drumuri Naţionale (SDN) din Constanţa, Tulcea, Brăila, Slobozia, Călăraşi şi Feteşti, servicii în schimbul cărora va încasa 13.466.611 lei, fără TVA.

Un singur contract cu licitaţie din 65 primite

Pricons SRL are ca domeniu de activitate construcţiile de clădiri şi a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de numai 2.729.732 lei şi un profit net de 36.099 lei, cu 20 de angajaţi, dar şi datorii îngrijorător de mari, respectiv 5.028.313 lei. Se poate spune că CNAIR a pus mâna-n cap firmei controlate de Vasilică Priceputu, din moment ce valoarea acordului semnat este de cinci ori mai mare decât toate afacerile derulate de Pricons SRL într-un an de zile. Contractul de la compania naţională este cel mai mare, dar nu singurul prins de Priceputu la stat. În ultimii ani, Pricons SRL a primit 65 de lucrări din bani publice, din care 53 prin încredinţare directă şi unul singur în urma unei licitaţii deschise.

 6,1milioane de euro este valoare contractelor primite de Priceputu de la stat

Cea mai mare parte au venit din partea unor instituţii brăilene: 3,9 milioane de lei în septembrie 2018 de la Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Insula Mare a Brăilei, 4,1 milioane lei în martie 2015 de la OUAI Movila Miresii- Lac Sărat, 760.000 lei în februarie 2017 de la Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila etc. Peste un milion de lei a încasat numai de la Primăria Ianca, acolo unde patronează echipa de fotbal la care este şi jucător, dar s-a priceput să încaseze bani şi de la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri Constanţa, în condiţiile în care el este vicepreşedinte CNIPMMR.

Îi place şef peste patroni

Vali Priceputu, aşa cum i se spune descurcăreţului antreprenor brăilean, a fost membru TSD Brăila şi a rămas un susţinător activ al social-democraţilor. Priceputu are afaceri şi în agricultură, prin Pricons Agriculture SRL, o firmă chiar mai mică decât cea specializată în construcţii, cu rulaje anuale obişnuite de doar câteva sute de mii de lei. Chiar şi aşa, Vali Priceputu este din 2014 vicepreşedinte la nivel naţional în domeniul agriculturii al CNÎPMMR, iar în 2015 a constituit Patronatul Oamenilor de Afaceri din Brăila, al cărui preşedinte este. Între 2014 şi 2015 a fost preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, iar în 2014 era vicepreşedinte al Young Entrepreneurs of the European Union.

Nu marchează, dar încasează

Dar Vali Priceputu nu se pricepe doar la agricultură, construcţii, politică şi patronat, ci şi la sport. În martie 2017, a organizat la Brăila Campionatul European de Box Under 22, un eveniment de mândrie locală şi naţională, soldat însă şi cu urmări neplăcute, precum nerespectarea obligaţiilor contractuale cu partenerii, cum ar fi neplata serviciilor de cazare.

Potrivit Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Vasilică Priceputu nu a reuşit să înscrie vreun gol pentru CS Viitorul Ianca, dar a încasat în schimb mai multe cartonaşe galbene. „Motiv: se face vinovat de comportare nesportivă”, se arată pe site-ul FRF

Priceputu este şi fan al handbalului, dovadă fiind în acest sens pozele sale cu Cristina Neagu, cea mai mare handbalistă română din istorie. Marea sa iubire o reprezintă însă fotbalul. Vali Priceputu este legitimat din 20 august 2014 ca jucător la CS Viitorul Ianca, echipă din Liga a V-a de fotbal, la care este patron şi o finanţează chiar prin firma Pricons.

 

×
Subiecte în articol: Vasilică Priceputu