x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum ne scumpeşte Iranul benzina. Preţul petrolului creşte puternic pe burse după ce SUA impun sancţiuni împotriva Teheranului

Cum ne scumpeşte Iranul benzina. Preţul petrolului creşte puternic pe burse după ce SUA impun sancţiuni împotriva Teheranului

de Daniel Ionaşcu    |    03 Ian 2012   •   13:04
Cum ne scumpeşte Iranul benzina. Preţul petrolului creşte puternic pe burse după ce SUA impun sancţiuni împotriva Teheranului

Statele Unite s-au inarmat cu unele dintre cele mai dure sanctiuni impotriva Iranului dar trebuie sa procedeze cu grija, astfel incat sa nu prinda in foc incrucisat aliatii care depind de importurile de energie, respectiv Japonia, Coreea de Sud si India, scrie Reuters.

Presedintele Barack Obama a semnat sambata o lege care impune sanctiuni institutiilor financiare care fac tranzactii cu banca centrala a Iranului, prin care cel de-al doilea exportator de titei al OPEC-ului deruleaza afacerile cu clientii din intreaga lume.

Pretul titeiului Brent, de referinta in Europa, a urcat azi puternic pe bursele internationale din cauza tensiunilor dintre SUA sI Iran, dar sI pe fondul unor stiri pozitive din China. Astfel, barilul a urcat cu 1,92 dolari, sau 1,7%, pana la 109,3 dolari pe baril. Anul trecut pretul titeiului Brent a crescut cu 13% iar media a fost de 111 dolari/baril, din cauza tensiunilor din Africa de Nord sI Orientul Mijlociu.

Sanctiunile americane au fost trecute prin Congres in ciuda avertismentelor date de oficiali. Autoritatile trebuie acum sa gaseasca o metoda de a implementa legea fara a tulbura apele pe pietele internationale sI fara a supara guvernele prietene care depind de importurile din Iran.

Afaceri interzise cu banca centrala iraniana

Analistii considera ca Washingtonul spera ca sanctiunile vor face ca bancile straine sa-si schimbe comportamentul inainte de statul sa inceapa inghetarea activitatilor lor din SUA.

“Sanctiunile vor forta o alegere intre cumpararea de petrol iranian sau angrenarea in sistemul financiar american, cel mai mare din lume. Asta va schimba calculul riscului pentru multi', spune Brian Katulis, expert in securitate de la Centrul pentru Progresul American.

Masurile americane tintesc atat bancile private iraniene, cat sI cele controlate de stat, inclusiv banca centrala sI vor incepe a fi aplicate dupa o perioada de avertizare de 2-6 luni, in functie de tranzactii.

Administratia Obama poate acorda exceptii pentru statele sau institutiile care si-au redus semnificativ relatiile cu Iranul.

China, cel mai mare client al Teheranului

China, cel mai mare client al petrolului iranian, sI Rusia - tara care a ajutat tara sa isi construiasca centrale nucleare, se opun introducerii de sanctiuni suplimentare Teheranului.

Acestea vor fi putin afectate de sanctiunile americane. Insa pentru state precum Turcina, care isi aduce 30% din titei din Iran, Sau India – care preia 11% din consumul sau, perspectivele unor permise de exceptare de la embargo ar putea reduce anxietatea asupra sactiunilor.

Derulare de forte

Zilele trecute Teheranul a testat rachete cu raza lunga de actiune sI a facut timp de 10 zile exercitii navale in Golful Persic. Iranul a mai avertizat sI ca poate bloca oricand stramtoarea Ormuz, prin care 40% din petrolul mondial este transportat, inclusiv de la state aliate SUA, precum Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite sau Kuweit.

In contrapartita, Flota a 5-a americana, stationata in Bahrain, a avertizat ca inchiderea stramtorii Ormuz “nu va fi tolerata' sI ca Marina SUA este “intotdeauna gata sa contracareze actiunile malevolente pentru a asigura libertatea navigatiei'. De asemenea, americanii au trimis unul dintre cele mai mari portavioane, USS John C. Stennis, aproape de zona unde iranienii deruleaza “jocurile de-a razboiul'.

Arabia Saudita, posibil castigator

Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial, a asigurat pietele ca poate compensa pentru orice cantitate care nu ar mai veni din Iran. In acest fel, aliatul american are sI un castig.

Teheranul este deja subiect a patru runde de sanctiuni ONU, din cauza refuzului sau de a opri activitatile sale nucleare sI are sI mai mult de suferit daca Uniunea Europeana va urma SUA sI va impune interdictii in importul de petrol iranian.

Vestul Europei spune ca doreste reluarea negocierilor cu Teheranul dar doar daca e gata sa discute despre programul sau nuclear. Acesta spune, insa, ca programul are doar scopuri civile sI pasnice, dar SUA sI alte state se tem ca tinteste producerea de arme atomice.

×