x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum pot creşte salariile bugetarilor

Cum pot creşte salariile bugetarilor

de Vali Blanaru    |    09 Noi 2010   •   00:00
Cum pot creşte salariile bugetarilor
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Senatorul Dan Voiculescu a adresat un mesaj preşedintelui Traian Băsescu prin care îi propune o Soluţie concretă pentru returnarea reducerilor salariale suferite de bugetari, fără a afecta, pe termen scurt şi mediu, bugetul public.



"Statul este direct responsabil pentru că bugetarii nu îşi mai pot plăti ratele. Bugetarii aveau un contract cu statul care le garanta anumite venituri salariale.

Totodată, statul (prin reprezentanţii săi la vârf - preşedinte, premier) i-a asigurat constant pe bugetari, în perioada 2008, 2009 şi primul trimestru din 2010, că nu le vor scădea veniturile. Având garanţiile contractuale şi angajamentele explicite din partea statului, bugetarii au contractat credite de la bănci. S-au împrumutat în funcţie de resursele financiare de care dispuneau în mod legal şi de care nu aveau nici un motiv să se îndoiască", spune Dan Voiculescu.

Vicepreşedintele Senatului a arătat că statul a redus unilateral şi imprevizibil veniturile bugetarilor. "Bugetarii nu îşi mai pot achita ratele, dar responsabilitatea nu le aparţine. Culpa este, în mod evident, a statului, care i-a asigurat pe bugetari că veniturile lor nu vor fi diminuate. Statul nu poate asista impasibil la desfăşurarea unei drame de proporţii naţionale pe care a creat-o nemijlocit", a precizat preşedintele fondator al Par-tidului Conservator.

Dan Voiculescu propune ca statul să acorde bugetarilor bonuri compensatorii cu o valoare egală cu diminuarea salarială suferită în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010. O astfel de măsură poate fi considerată o construcţie tripartită: stat-bugetari-bănci în care toate cele trei părţi sunt interconectate. "Statul va emite pentru bugetari bonuri compensatorii cu valoare egală cu reducerea salarială suferită în perioada 1 iulie 2010 - 31 decembrie 2010. În prealabil, statul va încheia un acord cu băncile prin care băncile, se vor obliga să răscumpere aceste bonuri la valoarea lor nominală (eventual, în funcţie de cota lor de piaţă). Termenul de răscumpărare a acestor bonuri va fi de minimum şapte ani, cu o dobândă stabilită între stat şi bănci. Astfel, bugetarii care au credite la bănci îşi vor putea plăti creditele şi eventualele restanţe cu bonurile compensatorii", se arată în propunerea lui Dan Voiculescu.

Prin adoptarea acestei măsuri, bugetarii vor reuşi să-şi achite restanţele, să-şi salveze casele, bunurile şi să îşi echilibreze bugetul. La rândul lor, băncile vor acorda credite cu garanţie suverană, deoarece vor fi credite garantate de stat în locul unor credite cu grad ridicat de risc, acordate unor debitori deveniţi insolvabili. Nu în ultimul rând, statul va rezolva o gravă problemă socială, va reface încrederea în instituţiile statului şi va încuraja consumul şi producţia internă.

"Din 1,3 milioane de bugetari, peste 700.000 au rate la bancă. Aceşti cetăţeni români îşi pierd casele, au atins un nivel extrem de disperare, viaţa lor este complet răvăşită", mai spune Voiculescu în scrisoarea adresată şefului statului.
El îi cere preşedintelui Băsescu să reziste tentaţiei de a judeca propunerea sa în funcţie de numele celui care o iniţiază. "Diferenţele morale, intelectuale şi profesionale dintre noi sunt ireconciliabile. Însă această soluţie pentru bugetari este infinit mai importantă decât orice dispute politice. Este o soluţie care nu afectează bugetul de stat în următorii 7 ani. Guvernul poate stabili rapid detaliile procedurale. Este o soluţie care poate reface destinul a sute de mii de români ameninţaţi să rămână fără case", îşi încheie Voiculescu mesajul către Băsescu.

×
Subiecte în articol: economic