x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum pot firmele mari să „fure” din banii de la stat pentru IMM

Cum pot firmele mari să „fure” din banii de la stat pentru IMM

de Dan Straut    |    13 Iul 2020   •   10:51
Cum pot firmele mari să „fure” din banii de la stat pentru IMM
Sursa foto: utah778/Getty Images/iStockphoto

Banii destinați întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în programele de sprijin anticriză pot fi foarte ușor „furați” de companiile mari, întrucât statul - care alocă sau gestionează aceste fonduri - nu a setat măsurile de minimă protecție. Patronii de IMM atrag atenția Guvernului asupra câtorva „fisuri” din aceste programe de care se pot folosi firmele mari.

 

Concret, dacă o companie de tip holding își creează în cadrul grupului o firmă cu aspect de IMM (capital redus, număr mic sau chiar zero de angajați etc.), statul nu-i verifică nici apartenența, nici capacitățile financiare, și astfel firma mare ajunge să fie eligibilă pentru finanțarea destinată celor mici. De asemenea, statul îi cere beneficiarului cifre de afaceri mari, pe care le pot obține mai ușor subsidiarele holdingurilor, ca și un aport mare la cofinanțare, pe care firmele mici - și autonome din punctul de vedere al deținerii - nu le pot asigura. Toate acestea avantajează IMM-urile înființate ca anexe la companiile mari, în detrimentul celor autentice.

 

Autonomia, verificată prin sondaj

Având în vedere această posibilitate, Consiliul Național al IMM a cerut oficial Guvernului să controleze mai bine calitatea de IMM a viitorilor beneficiari de fonduri UE prin care se acordă sprijin pentru capital de lucru și investiții destinate microîntreprinderilor, în contextul crizei COVID-19. Consiliul cere ca verificarea calității de IMM a beneficiarilor să fie făcută pe un eșantion de cel puțin 20% din beneficiari, în condițiile în care Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei au propus un eșantion de verificare de doar 1%.

O altă propunere a Consiliului este ca la granturile pentru investiții IMM-urile să poată lua finanțare și cu un aport propriu de minimum 15%, în loc de minimum 30% - cât prevede acum proiectul oficial. Un alt caz ipotetic care ar putea fi prevenit astfel este cel în care o firmă care nu a avut angajați în 2019, dar care în 2020, pe perioada crizei, avea angajați, să obțină microfinanțare.

 


În normativele de acordare a finanțărilor, sintagma „IMM” trebuie înlocuită cu „IMM autonom”, adică firma care nu este parteneră sau legată cu o altă întreprindere.

 

Patronii IMM vor să prevină cazurile în care grupurile mari de firme ar putea trage bani prin microîntreprinderile-anexă

×