x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum repară Tudose drumurile duşmanului Dragnea

Cum repară Tudose drumurile duşmanului Dragnea

de Cristian Anton    |    22 Ian 2019   •   07:45
Cum repară Tudose drumurile duşmanului Dragnea
Sursa foto: DIANA OROS

EN Electric Proiect Office SRL, firma aflată în sfera de influenţă a lui Mihai Tudose, continuă să primească lucrări de milioane de euro în Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea, chiar dacă fostul premier este perceput ca adversar al liderului PSD. Managerul societăţii este Corina Tudose, soţia politicianului, iar patronul Victor Nicolae Popescu deţine alături de fiica acestora o firmă de distribuţie a energiei electrice. În ultimii ani, „dizidentul” Tudose a primit contracte de aproape 80 de milioane de lei de la stat, majoritatea fără licitaţie şi în ograda „duşmanului” Dragnea.

Pe 10 ianuarie 2019, SEAP anunţa atribuirea, pe 27 noiembrie 2018, a unui contract privind modernizarea drumurilor de interes local în comuna Balaci, judeţul Teleorman, în urma unei cereri de oferte câştigate de EN Electric Proiect Office SRL din Bucureşti. Constructorul de drumuri din Capitală a luat faţa competitorilor săi cu o ofertă de preţ cu doar 44,96 lei mai mică decât valoarea maximă estimată a primăriei teleormănene, urmând să încaseze 2.158.056,04 lei, fără TVA. Cu două luni mai devreme, pe 3 septembrie 2018, EN Electric Proiect Office SRL câştiga o licitaţie pentru reabilitarea drumurilor şi de la Consiliul Judeţean Giurgiu, în valoare de 11,2 milioane de lei. Coincidenţă sau nu, Giurgiu este fieful tradiţional al altui lider PSD, Niculae Bădălău, un aliat al lui Mihai Tudose în lupta contra lui Liviu Dragnea, până să fie numit ministru al Economiei.

De la drumuri, la fileuri de volei

EN Electric Proiect Office SRL are, de altfel, o clientelă alcătuită exclusiv din primari PSD, marea majoritatea din Teleorman, o parte din aceasta fiind „racolată” de Compania Naţională de Investiţii (CNI). Astfel, pe 13 iunie 2018 CNI îi oferea 5,8 milioane de lei pentru reabilitarea unor drumuri din Teleorman, pe 22 martie 2017 o contracta cu 2,4 milioane lei pentru o staţie de epurare în Gorj, iar în perioada februarie-noiembrie 2015 i-a găsit alte patru contracte în Neamţ (650.000 lei), Giurgiu (920.000 lei), Turnu Măgurele (3,5 milioane lei) şi Vrancea (9,7 milioane lei).

17,6 milioane de euro este valoarea celor 28 de contracte primite de EN Electric Proiect Office SRL de la stat

Pe de altă parte, EN Electric Proiect Office SRL a prins nu mai puţin de 19 contracte de la Primăria Turnu Măgurele, în perioada 2016- 2017, toate prin încredinţare directă, în valoare totală de circa 500.000 de lei. Înţelegerile au fost semnate pentru domenii din cele mai diverse, de la documentaţii pentru reabilitarea de străzi, la adăposturi de câini şi stâlpi de tenis, fileuri de volei şi covoare de nivelare a zgurii de pe terenurile de joc.

Probleme cu banii

EN Electric Proiect Office SRL a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei şi un profit net de 216.000 lei, cu 34 de angajaţi, dar şi datorii de 2,5 milioane lei. Firma la care este manager Corina Tudose, soţia fostului premier Mihai Tudose, pare să aibă ceva probleme cu banii în ultima perioadă, în ciuda milioanelor de euro primite de la stat. Zilele trecute, pe 16 ianuarie 2019, Judecătoria Târgu Jiu a obligat-o la plata a 59.959,69 lei, reprezentând un debit neachitat către creditorul Allcrisguard SRL, iar pe 13 decembrie 2018 Judecătoria Sectorului 2 a aprobat executarea silită a debitoarei EN Electric Proiect Office SRL de către Distribuţie Energie Oltenia SA.

Proiect energetic abandonat

Probleme cu banii sunt şi în firma pe care Victor Nicolae Popescu, patronul de la EN Electric Proiect Office SRL, o deţine în proporţii egale împreună cu Diana Tudose, fiica fostului prim ministru Mihai Tudose. Energreen Distribution SRL din Bucureşti are ca domeniu de activitate distribuţia energiei electrice şi a înregistrat în 2017 cifră de afaceri 0, pierderi de 1.087 lei şi nici un angajat, cu datorii de 9.965 lei.

Popescu şi Tudose au abandonat proiectul construirii unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 5 MW în oraşul brăilean Ianca, în valoare de 12 milioane de euro.

Cel care este, deopotrivă, angajatorul soţiei şi asociatul fiicei lui Tudose mai este implicat în afaceri precum Sure Invest Company- Broker de Asigurare SRL, Electric Power Distribution SRL, Electric Dupo SRL, Dupo Instal Construct SRL, Speed Trans Curier SRL şi Finans Audit Services SRL.

Mihai Tudose+SRI=love

Mihai Tudose este deputat de Brăila la al cincilea mandat, ministru al Economiei în 2014-2015 şi 2017, iar în perioada iunie 2017- ianuarie 2018 a fost premierul României. Destinul lui Tudose este strâns legat de SRI: studii la Colegiul Superior de Securitate Naţională şi Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu” şi afaceri cu oameni din sistem: Traian Severin Lungu, fost adjunct al şefului SRI Brăila, Liviu Claudiu Doroş, fiul generalului Vasile Doroş, fostul şef SRI Bacău, deputatul Georgian Pop (fost şef al Comisiei de control a SRI), deputatul Gabriel Vlase (actualul şef SIE) etc. Tocmai sforile SRI, nepermis de multe pentru un prim ministru, l-au rupt pe Mihai Tudose de Liviu Dragnea, erijându-l un timp drept şef al dizidenţilor din PSD care au vrut să-l înlăture de la şefia partidului pe preşedintele Camerei Deputaţilor. În cele din urmă, zavera a fost stinsă, iar „pucistul” a rămas în opinia publică drept un duşman al lui Dragnea.

 

×
Subiecte în articol: EN Electric Proiect Office SRL