x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum să ai propria ta afacere

Cum să ai propria ta afacere

de Irina Crudu    |    15 Apr 2010   •   00:00
Cum să ai propria ta afacere

Peste 280 de tineri studenţi prezenţi la dezbaterea "Bucuria de a fi propriul tău stăpân", susţinută de Fundaţia "Dan Voiculescu", au fost învăţaţi cum să conceapă un plan de afaceri, ce etape să parcurgă şi cum să-şi construiască strategia pentru a câştiga premiul oferit de fundaţie.



Al doilea seminar din cadrul proiectului a fost susţinut ieri la Academia de Studii Economice. Proiectul "Bucuria de a fi propriul tău stăpân", ajuns la a doua ediţie, constă într-un concurs care îi finanţează pe tinerii care vin cu planul de afaceri cel mai fezabil şi util societăţii, premiul fiind chiar finanţarea afacerii propuse. Proiectele pot fi trimise pe adresa fiipropriultaustapan@fudv.ro în perioada 1 martie-31 mai, urmând ca evaluarea acestora să aibă loc între 1 iulie şi 31 august. Câştigătorul concursului va fi anunţat la 1 septembrie.

SFATURI UTILE
Câştigătoarea primei ediţii a concursului "Bucuria de a fi propriul tău stăpân", derulată în 2008, este Adela Rădmănăştean, o tânără din comuna Ortişoara, judeţul Timiş. Premiul primit de ea, în valoare de 25.000 de euro, a fost destinat înfiinţării unui club pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 10 ani.

La dezbaterea moderată de Edward Pastia, redactor-şef al ziarului Financiarul, tinerii studenţi au primit sfaturi de la Bobby Voicu, primul manager Yahoo din România, Roxana Popa, directorul firmei de consultanţă pe fonduri europene Logicons, Bogdan Burdescu, director al Direcţiei Contencios din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) şi de la lectorul universitar doctor Laura Marinaş din cadrul ASE.

"Nu porniţi la drum singuri. Atunci când vreţi să construiţi o afacere trebuie mai intâi să găsiţi echipa potrivită. Nu veţi putea să faceţi totul singuri. Totodată, nu vă asumaţi riscuri mai mari decât puteţi să pierdeţi. Trebuie să fii conştient de riscuri şi să poţi să o iei de la capăt în caz de eşec", a explicat tânărul antreprenor Bobby Voicu.

"Atunci când îţi stabileşti bugetul pentru o afacere trebuie să ajungi la o sumă şi apoi să o înmulţeşti cu trei. Să iei în calcul cele mai mari salarii, cele mai mari costuri şi cele mai mici venituri. Într-adevăr este mult mai greu să-ţi deschizi o afacere în România decât în oricare altă ţară, pentru că pătrunzi într-un adevărat «paradis fiscal». Trebuie să înţelegeţi că e mai bine să nu aşteptaţi nimic de la stat, să treceţi peste această concepţie potrivit căreia statul poate să vă ajute", a adăugat el.

Tinerii studenţi de la ASE au fost interesaţi atât de obţinerea de fonduri europene pentru diverse afaceri, precum şi de deschiderea diverselor ONG-uri sau a unor afaceri unde să poată angaja persoane cu dizabilităţi. Unii studenţi nu s-au arătat încântaţi de perspectivele pe care mediul de afaceri le oferă unui tânăr antreprenor. "Am o afacere în Bulgaria. Mă pregătesc să o deschid şi pe cea din Ucraina.

Practic, o dată ce treci de graniţele României ajungi cu adevărat în Europa. Nici nu iau în considerare să deschid măcar o filială aici. Nu are nici un rost din cauza birocraţiei existente", a declarat un tânăr.

"Nu vă asumaţi riscuri mai mari decât puteţi să pierdeţi. Trebuie să fii conştient de riscuri şi să poţi să o iei de la capăt în caz de eşec"
Bobby Voicu, antreprenor online

×
Subiecte în articol: economic tineri dezbatere idei de afaceri