x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum se cultivă SALVIA, planta cu o mie de virtuți (sfaturi pentru agricultori)

Cum se cultivă SALVIA, planta cu o mie de virtuți (sfaturi pentru agricultori)

28 Feb 2019   •   01:31
Cum se cultivă SALVIA, planta cu o mie de virtuți (sfaturi pentru agricultori)

De mii de ani, o mare atenţie a celor preocupaţi de terapiile naturiste a fost îndreptată către salvie. Care este motivul pentru care salvia mai este numită și „iarba sfântă" sau „hrana zeilor", aflați din articolul următor.

Această plantă considerată „iarba sfântă" la greci, şi „simbolul sănătăţii" la orientali, a devenit un medicament universal care vindeca toate bolile umane.

Salvia a fost numită de romani „planta celor 1.000 de virtuţi terapeutice". De altfel, denumirea speciei derivă de la cuvântul latin „salvare" (a salva, a vindeca), având multiple întrebuinţări terapeutice.

În Roma Antică exista chiar o expresie care întărea puterile miraculoase ale salviei: „Cum să moară omul, că doar avea salvie în gradină!".

Într-o carte foarte veche se arată că proprietăţile vindecătoare ale acestei plante se trag de la Fecioara Maria, care, fugind cu pruncul Iisus în braţe, fiind urmarită de soldaţii regelui Irod, a rugat florile de pe câmp să o ascundă. Şi prima plantă care i-a sărit în ajutor a fost salvia. Atunci, Maica Domnului a spus: „De azi înainte şi până în veci tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte, aşa cum ai făcut tu pentru mine!".(.............)

Puţine plante sintetizează în frunze o diversitate atât de mare de compuşi organici cu însuşiri bioactive aşa cum se constată la salvie. În primul rând mirosul plăcut, aromatic, specific odorant, camforaceu, lemnos si ierbaceu, precum si gustul condimentat, puţin amărui, derivă dintr-un ulei eteric complex (0,4% în frunze proaspete şi 1-2,5% în frunze uscate).

În afara uleiului eteric, frunzele conţin şi alţi compuşi organici care diversifică şi măresc valoarea terapeutică. Dacă în Antichitate se constatau efectele vindicative ale salviei numai pe baza experienţei, în prezent, prin analizele biochimice efectuate ne explicăm modul de acţionare a acestei plante în prevenirea şi combaterea multor afecţiuni maladive, fapt respectat de atâtea secole în medicina tradiţională la majoritatea popoarelor din Europa.

Proprietățile salviei (........)

Cultivarea salviei

.........................

Afla cum se cultiva salvia si cum poti sa faci din asta o afacere profitabila

×