x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum va evolua economia în 2012. Consumul scade, exportul creşte, estimează specialiştii

Cum va evolua economia în 2012. Consumul scade, exportul creşte, estimează specialiştii

04 Ian 2012   •   21:00
Cum va evolua economia în 2012. Consumul scade, exportul creşte, estimează specialiştii

Anul 2012 nu are premise favorabile. Consumul va continua sa scada pe fondul stagnarii veniturilor, a declarat secretarul general al Asociatiei Oa­me­nilor de Afaceri din Romania, Cris­tian Parvan, pentru Agerpres. "In 2012, lucrurile vor sta mai rau in ceea ce priveste consumul, din cauza stagnarii veniturilor, ca sa nu spunem din cauza reducerii lor. De asemenea, creditarea este un factor care descurajeaza consumul", a declarat Parvan. Analistul economic Ilie Ser­ba­nes­cu spune ca anul 2012 va fi mai greu decat 2011, iar plata pensiilor si salariilor ar putea deveni o proble­ma daca accesul la finantare va fi din ce in ce mai greu de realizat. " Pentru romani, care si-au cam terminat pro­viziile, anul va fi mai greu, deoarece vor resimti din ce in ce mai acut criza", a spus analistul economic.

Exporturi de 45 de miliarde de euro
Economia Romaniei va fi sus­ti­nu­ta si in 2012 tot de exporturi. Ex­por­turile vor avansa cu 4-5 mili­ar­de de euro in 2012, insa ritmul anual de crestere va fi mai redus decat in anul care tocmai a trecut, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR). "Anul 2012 nu va mai ramane la acelasi ritm de dezvoltare a exporturilor, de 25%, cum a fost in 2011. Previzionam un ritm de crestere de numai 10%, ceea ce inseamna totusi un plus de 4-5 mi­liarde de euro comparativ cu anul trecut", a spus Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR. Conform statisticilor, numarul firmelor exportatoare a scazut, in 2011, cu o treime comparativ cu anul 2008, cand exportau 24.645 de firme. "Majoritatea firmelor care au iesit de pe piata exporturilor sunt IMM-uri, iar pentru acestea 2012 nu va fi un an bun, pentru ca piata bancara nu da semne pentru o creditare mai curajoasa", a mai adaugat Mihai Ionescu.

Leul ramane stabil
Reprezentantii mediului de afa­ceri mizeaza pe o stabilitate a cursului de schimb in intervalul 4,1-4,4 lei pentru un euro. "Speram sa avem un curs relativ stabil de 4,1-4,3 lei/euro, cu abateri cat mai mici", a precizat secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. Si reprezentantul AOAR a estimat un curs de schimb care se va men­tine la nivelul de 4,3 lei pentru un euro, in conditiile in care evolutia economica va fi favorabila. "Banca Nationala a Romaniei are pozitii vizavi de cursul de schimb ce nu sunt usor de inteles pentru mediul de afaceri. Se urmareste sustinerea sistemului financiar-bancar, este normal. Dar fata de alte state nu este sprijinita productia, economia reala. Cursul va ramane in limita daca vom produ­ce si vom avea ce vinde. Daca nu, vom importa. Cursul va ramane un­de­va la 4,3 daca economia va merge bine. Daca economia va scartai, va aluneca si cursul", a concluzionat Parvan.

×
Subiecte în articol: criza economica evolutie economica