x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum va fi afectată România de falimentul Greciei. Şapte previziuni care ne dau fiori

Cum va fi afectată România de falimentul Greciei. Şapte previziuni care ne dau fiori

de Daniela Ivan    |    26 Sep 2011   •   21:00
Cum va fi afectată România de falimentul Greciei. Şapte previziuni care ne dau fiori

Romania nu se poate feri din calea furtunii care va matura tarile din Europa in cazul in care criza datoriilor din Europa va scapa de sub control. Facem parte din Uniunea Europeana si investitorii ne percep ca parte a crizei. Bancile din Romania sunt conectate la sistemul bancar european prin mamele lor, mari lan­turi bancare in Europa. Exporturile noastre sunt directionate in cea mai mare parte catre zona UE, si daca acolo vor fi probleme si exporturile vor scadea. Si de aici incep o serie de pro­bleme.

1. Cresterea economica se to­pes­te. Daca Europa va intra in recesiune, ex­porturile noastre se vor reduce drastic, iar cresterea economica prognozata va intra in picaj. In lipsa ex­por­turilor, principalul motor al cres­terii, economia se va restrange. Consumul si asa redus nu va putea sa com­penseze scaderea exporturilor.

2. Somajul. Scaderea exporturilor va duce la o incetinire a activitatii exportatorilor, deci la pierderea de locuri de munca. Si la inchiderea unor firme mai mici.

3. Cursul leu-euro. Leul ar putea sa se deprecieze fata de euro si dolar pe fondul aversiunii investitorilor fata de economiile din tarile UE, insa majoritatea analistilor suustin ca Banca Nationala nu va permite o depreciere semnificativa a monedei nationala fata de principalele valute.

4. Bani mai putini. Bancile vor fi foarte reticente in a mai da credite, atat polulatiei, cat si firmelor. In plus, initiativa bancii centrale de a "muta" creditul din valuta spre cel in lei va scumpi imprumuturile in euro si dolari, dar nu le va ieftini pe cele in lei. Euro va fi mai putin disponibil si mai scump.

5. Austeritate. Sub presiunea organismelor internationale, Ro­ma­nia ar putea fi fortata sa continue programele de austeritate. Asta inseamna noi someri, scaderi de salarii si eventual majorari de taxe si impozite. Masurile vor fi luate dupa alegerile din 2012, pentru ca pana atunci nici un partid nu-si va permite sa anunte astfel de proiecte nepopulare.

6. Creste datoria publica. Statul va incasa mai putini bani atat de la populatie, prin reducerea consumului, cat si de la firme. Prin urmare, va trebui sa se imprumute si mai mult decat o face acum pentru a putea plati pensiile si salariile bugetarilor. De trei ani, datoria publica a Romaniei s-a dublat, iar astazi fiecare roman are datorii de 2.400 de euro.

7. Masuri populiste. Urmeaza un an electoral, care va fi insotit de pro­mi­siuni de cresteri de salarii, de crea­re de locuri de munca, de reduceri de taxe. Desigur, promisiuni care nu se vor materializa niciodata, dar care vor face foarte mult rau ca imagine, ca perceptie in randul investitorilor.

×