x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cumpărături ca-n codru: o regie își ia mașini de 10.000.000 euro

Cumpărături ca-n codru: o regie își ia mașini de 10.000.000 euro

de Cristian Anton    |    09 Iul 2019   •   12:50
Cumpărături ca-n codru: o regie își ia mașini de 10.000.000 euro
Sursa foto: LUCIAN ALECU/JURNALUL NATIONAL

Romsilva a cumpărat nu mai puţin de 140 de maşini de teren 4x4, una din cele mai mari achiziţii de acest fel realizate în ultimii ani de o regie de stat. Valoarea contractului depăşeşte 1,5 milioane de euro, bani care vor merge către Auto Novex SA, un distribuitor Ford din Braşov. Cele 140 de jeepuri fac parte dintr-un plan de achiziţie mai amplu al Romsilva, care şi-a bugetat pentru anul acesta aproape 10 milioane de euro pentru înnoirea întregului său parc său auto. Achiziţia regiei naţionale a pădurilor vine în contextul în care Guvernul încearcă disperat să acopere un deficit bugetar uriaş, de şapte miliarde de lei.

 

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva RA a atribuit pe 21 iulie 2019 un contract pentru “furnizare autoturisme de teren, inclusiv servicii de asigurare obligatorie (RCA) şi servicii de asigurare facultativă (CASCO)”. Durata contractului este de 24 de luni şi presupune achiziţia a 140 de maşini 4x4, cu o valoare finală de 1.573.290 de euro, fără TVA, iar câştigătoare a fost desemnată Auto Novex SA, un dealer Ford din Braşov.

Toate cele 140 de jeepuri trebuie să aibă aceeaşi culoare: albastru, gri, negru sau maro

Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei iniţiate chiar de Crăciun, pe 25 decembrie 2018, jeepurile trebuie să aibă următoarele caracteristici tehnice minime obligatorii: capacitate cilindrică max. 1.600 cm, putere minim 110 CP, combustibil motorină, volum rezervor minim 45 l, 5 locuri, gardă la sol de minim 165 mm, minim 4 uşi, lungime minim 4.050 mm, ABS cu EBV şi asistenţă la frânarea de urgenţă, control electronic al stabilităţii, computer de bord, sistem multimedia, direcţie asistată etc.

Filială Electrica, în licitaţie

La licitaţie au participat trei firme: câştigătoarea Auto Novex SA, dar şi asocierea condusă de Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv, din care mai făcea parte Cargo Business Logistic. Interesant este că Electrica Serv s-a înscris într-o licitaţie pentru furnizarea de maşini, deşi este filiala de întreţinere şi service energetice a companiei de stat Electrica SA. Revenind la firma câştigătoare, Auto Novex SA este deţinută de Victor Terzea şi a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri de 29 milioane lei, cu un profit net de 360.000 lei, 23 de angajaţi, precum şi datorii de 6,4 milioane de lei. 

90% din profit, la stat

Cumpărarea celor 140 de jeepuri face parte din planul de înnoire a parcului auto derulat de Romsilva în acest an, care pune la bătaie 44,6 milioane de lei, fără TVA, şi pentru tractoare, utilitare cu benă şi remorci. Achiziţia vine în contradicţie cu politica Guvernului, care încearcă să găsească acum soluţii pentru acoperirea unui deficit bugetar uriaş, de şapte miliarde de lei şi să restricţioneze cât mai mult cheltuirea banilor publici. Primele ţinte vizate au fost pensiile speciale, angajaţii detaşaţi din firme în ministere, precum şi pensionarii care lucrează la stat.

 

9,6 milioane de euro cheltuie anul acesta Romsilva pentru achiziţia de utilaje şi jeepuri

Este însă foarte probabil ca, pentru scăderea cheltuielilor statului, guvernanţii să recurgă şi la măsuri de austeritate impuse companiilor şi regiilor din subordine. Romsilva este, de altfel, una din regiile de stat care distribuie 90% din profitul său unor guvernanţi care cheltuie cu mult mai mult decât sunt în stare să obţină. Regia a înregistrat în anul 2018 afaceri de 2,3 miliarde de lei şi un profit net de aproape 180 de milioane de lei, cu peste 16.000 de angajaţi, dar şi datorii de 440 de milioane de lei. Din plusul obţinut de Romsilva, 162 de milioane de lei au mers la stat.   

 

În plină criză bugetară, Regia Naţională a Pădurilor cheltuie milioane pentru maşini de teren 4x4

 

×