x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Curentul electric se scumpeşte cu 5% de la 1 iulie

Curentul electric se scumpeşte cu 5% de la 1 iulie

de Daniel Ionaşcu    |    29 Iun 2012   •   11:01
Curentul electric se scumpeşte cu 5% de la 1 iulie

Energia electrica se va scumpi cu 5% de la 1 iulie pentru toate categoriile de consumatori, a anuntat vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).

Aceasta vine pentru ajustarea costurilor de productie, transport si distributie cu rata inflatie, potrivit institutiei. Masura era inclusa si in acordul cu Fondul Monetar International (FMI), insa de la 1 iunie.

Scumpirea vine in principal ca urmare a secetei de anul trecut si a iernii grele. Seceta a dus la scaderea productiei hidro, astfel ca s-a produs mai mult in termocentrale. Or, aceasta energie este mult mai scumpa, din cauza costurilor mai ridicate. De asemenea, o problema a fost ca termocentralele si-au terminat cota de certificate de carbon alocata din cauza ca au produs mai mult, astfel ca aceste costuri nu s-au recuperat. O alta problema o constituie faptul ca iarna grea a dus la consumuri mari de gaze, astfel ca CET-urile au fost trecute pe pacura pentru a nu fi afectat consumul populatiei. Pacura este si ea mai scumpa si a indus alte costuri. In final, o alta bucata o constituie influenta energiei eoliene, care este subventionata printr-o schema de sprijinire a energiei regenerabile.

In acest an este prognozata producerea de 2,5 TWh de energie din surse regenerabile.

×