x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cursul va ajunge la 3,5 lei/euro

Cursul va ajunge la 3,5 lei/euro

de Daniela Ivan    |    28 Feb 2008   •   00:00
Cursul va ajunge la 3,5 lei/euro


Leul se va aprecia începând din această vară, iar cursul de schimb la finele anului va ajunge în jurul valorii de 3,5 lei/euro. La această concluzie au ajuns cei mai importanţi analişti financiar-bancari, reuniţi de ieri într-o asociaţie profesională.

Piaţa monetară - Leul va căpăta forţă spre finele anului


Leul se va aprecia începând din această vară, iar cursul de schimb la finele anului va ajunge în jurul valorii de 3,5 lei/euro. La această concluzie au ajuns cei mai importanţi analişti financiar-bancari, reuniţi de ieri într-o asociaţie profesională.

 

Moneda naţională se va întări, în ultimele două trimestre ale anului, susţinută de dobânda înaltă de pe piaţa internă, şi pe fondul unei posibile îmbunătăţiri a situaţiei din pieţele financiare internaţionale. La finele anului, cursul de schimb va ajunge în intervalul 3,47-3,52 lei/euro, a precizat directorul de investiţii al Interamerican Pensii, Radu Crăciun. “Mă aştept ca BNR să facă tot posibilul să ţină cursul în acest interval, pentru că altfel creşte inflaţia”, a explicat Crăciun. Cotaţii în jurul cursului de 3,5 lei/euro sunt indicate şi de economiştii-şefi de la BCR, BRD şi Raiffeisen Bank. “Mixtul de politici monetare şi fiscale va da încredere investitorilor să se întoarcă în România, iar reducerea deficitului bugetar cu 1% este un mesaj”, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Şi mai optimist este economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, care vede cursul la finele anului în intervalul 3,45-3,5 lei/euro.

 

OSCILAŢII. Evoluţia cursului va fi marcată în prima parte a anului de oscilaţii permanente, în funcţie şi de dinamica investiţiilor în economia românească, consideră analiştii financiar-bancari. “Fluctuaţiile cursului de schimb leu/euro sunt de aşteptat să se încadreze în 2008 în +/-10%, faţă de aşa-numitul nivel de echilibru de circa 3,50 lei/euro şi există premise ca, la finalul acestui an, cursul de schimb să se situeze sub nivelul acesta de echilibru, în funcţie şi de evoluţia investiţiilor în economie”, a explicat Florian Libocor, economistul-şef al BRD SocGen.

Fluctuaţiile cursului nu vor trece de valoarea de 3,8 lei/euro, apreciază Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Iar Ionuţ Dumitru opinează că în acest interval cursul va fluctua între 3,6-3,7 lei/euro. Fluctuaţia cursului valutar e strâns legată şi de operaţiunile speculative din piaţa valutară şi de operaţiunile de sterilizare efectuate de banca centrală, consideră Libocor, care estimează că “fondurile de bani speculativi din economia românească se ridică la circa 5 miliarde de euro”, însă “suma nu poate fi calculată exact, pentru că se schimbă mereu normele şi modul de agregare a indicatorilor”.

 

Asociaţie profesională

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) s-a lansat ieri, fiind fondată de economiştii-şefi ai BCR, BRD şi Raiffeisen Bank, respectiv Lucian Anghel, Florian Libocor şi Ionuţ Dumitru, precum şi de directorul de investiţii al Interamerican Pensii, Radu Crăciun. Asociaţia este o organizaţie profesională nonprofit, care are ca scop susţinerea intereselor profesionale ale membrilor săi. Asociaţia va începe demersuri pentru recunoaşterea oficială a statutului de analist financiar-bancar, profesie care nu figurează în nomenclatorul românesc. Printre obiectivele asociaţiei se numără şi elaborarea de propuneri legislative în domeniu financiar-bancar care să fie înaintate autorităţilor cu iniţiativă legislativă, a precizat Lucian Anghel, preşedinte al AAFBR. Ceilalţi trei economişti-şefi ocupă funcţiile de vicepreşedinţi.

×
Subiecte în articol: economic cursul lei/euro