x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Datoria publică a Spaniei, nou record istoric în luna iunie: 75,9% din PIB

Datoria publică a Spaniei, nou record istoric în luna iunie: 75,9% din PIB

14 Sep 2012   •   13:05
Datoria publică a Spaniei, nou record istoric în luna iunie: 75,9% din PIB

Datoria publica a Spaniei a inregistrat un nou record istoric la sfarsitul lunii iunie, reprezentand 75,9% din PIB, informeaza AFP. Indatorarea Spaniei a crescut atat la nivelul administratiei centrale, cat si in randul celor 17 regiuni autonome.


Majorarea cu 9,2% a datoriei publice fata de iunie 2011 depaseste limita stabilita prin Pactul de Stabilitate al Uniunii Europene, de 60% din PIB.

Cu toate acestea, datoria publica a Spaniei ramane inferioara mediei din zona euro, care reprezenta 88,2 in primul trimestru.

Guvernul spaniol preconizeaza o crestere de pana la 79,8% a datoriei publice pana la finele anului, fara sa tina cont de imprumutul european acordat sistemului bancar spaniol, maxim 100 de miliarde de euro.

Cea mai indatorata zona ramane Catalonia, cu o datorie de 22% din PIB-ul regiunii, de circa 44 miliarde de euro, urmata de Valencia, a carei datorie reprezinta 20% din PIB-ul sau. Cele doua regiuni au solicitat deja, saptamanile trecute, un ajutor financiar din partea statului, Catalonia cerand 5 miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde, acestea fiind in asteptarea punerii in functiune a fondului de lichiditate promis de guvernul central. Guvernul estimeaza ca datoria publica va creste si in anul 2013, ajungand la 82,3% din PIB, pentru ca apoi sa scada in 2014, la 81,5%.

×