x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Datoria României a scăzut cu 3,5 miliarde lei

Datoria României a scăzut cu 3,5 miliarde lei

de Daniela Ivan    |    01 Iul 2011   •   11:19

Romania are o datorie publica de 195,5 miliarde de lei (in aprilie), mai mica cu 3,5 miliarde de lei fata de luna precedenta, conform datelor publicate de BNR. Asta echivaleaza cu 36% din PIB. Datoria statului roman fata de banci private a inregistrat cea mai mare scadere, de la 132,4 miliarde de lei in martie la 130,1 in luna aprilie. Totodata, datoria multilaterala s-a redus cu 1,1 miliarde de lei, la 53,6 miliarde de lei.

O alta veste buna este ca trezoreria a crescut maturitatile pentru imprumuturile accesate, astfel ca la finele primelor patru luni, datoria pe termen lung era de 90,9 miliarde de lei, reprezentand aproape jumatate din total. Pe termen scurt, Trezoreria datoreaza 31,3 miliarde de lei, in timp ce pe termen mediu soldul imprumuturilor este de 61,7 miliarde de lei.

Datoria publica a autoritatilor locale a fost de 11,5 miliarde de lei sfarsitul lunii aprilie, in scadere cu 38 milioane de lei fata de luna anterioara. Cea mai mare parte a datoriei locale este contractata in lei, iar in functie de scadente cele mai multe imprumuturi ajung la maturitate peste cel putin 5 ani.

×