x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De anul nou - Gaze mai scumpe cu 17%

De anul nou - Gaze mai scumpe cu 17%

de Florina Zainescu    |    15 Dec 2005   •   00:00
De anul nou - Gaze mai scumpe cu 17%

Gazele naturale se scumpesc de la 1 ianuarie. Aceasta este prima din cele patru reprize de scumpiri programate pentru anul 2006.

Anul nou va incepe cu un cadou nedorit pentru romani. De la 1 ianuarie gazele naturale se vor scumpi cu 17%. Vestea si mai rea este ca aceasta este doar prima din cele patru majorari programate pentru 2006.

Anul nou vine cu scumpiri. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anuntat ieri noile tarife la gazele naturale livrate consumatorilor, valabile de la 1 ianuarie 2006 si care sunt cu 17% mai mari decat cele practicate in prezent. Scumpirea a fost provocata de cresterea preturilor gazelor importate de la 252 de dolari pe 1.000 metri cubi la 285 de dolari pentru aceeasi cantitate.

TARIFE. Astfel, consumatorii casnici din prima categorie de tarifare - cu un consum de pana la 2.400 metri cubi pe an - vor plati 806,56 de lei pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale daca sunt clienti ai Distrigaz Sud. Ceva mai norocosi vor fi clientii Distrigaz Nord, care vor scoate din buzunar "doar" 795,91 de lei pentru aceeasi cantitate de gaze consumata. Aceste tarife nu includ insa TVA si sunt cu circa un ban mai mari pe metru cub fata de cele practicate in intervalul octombrie-decembrie din acest an. Consumul anual de peste 2.400 de metri cubi va fi facturat la un pret ceva mai mic, fiind incadrat in alta categorie de tarifare, potrivit ANRGN.

FACTURI. Pentru un apartament sau o garsoniera in care gazele sunt folosite doar pentru gatit, factura va creste anul viitor cu 1,76 de lei noi (17.600 de lei vechi), la un consum mediu lunar de 15 metri cubi, potrivit calculelor ANRGN. Cei care au in apartament pe langa aragaz si o centrala termica, in ianuarie vor primi o factura mai mare cu 25,79 de lei noi, la un consum mediu lunar de 220 metri cubi, estimeaza ANRGN. In cazul unei case de dimensiuni mai mari, cu un consum anual de peste 2.400 de metri cubi si 400 de metri cubi intr-o luna de iarna, cheltuielile cresc cu 50,22 de lei noi.

AJUTOARE. Pentru a mai atenua socul acestei scumpiri, Guvernul a majorat compensatiile pentru familiile cu venituri reduse. Ajutoarele vor creste tot cu 17% de la 1 ianuarie 2006 si vor fi descrescatoare. De exemplu, cei cu venituri de pana la 110 lei noi pe membru de familie vor primi o subventie lunara de 190 de lei, in timp ce familiile cu venituri lunare de 310 lei pe membru vor primi doar 24 de lei pe luna. Guvernul a aprobat si majorarea cu 50% a ajutorului acordat populatiei pentru cumpararea, instalarea si punerea in functiune a centralelor termice si a arzatoarelor automatizate.

×
Subiecte în articol: economic metri cubi