x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce au românii NOROC că benzina nu e MAI SCUMPĂ

De ce au românii NOROC că benzina nu e MAI SCUMPĂ

28 Feb 2012   •   09:26
De ce au românii NOROC că benzina nu e MAI SCUMPĂ

Benzina s-a scumpit substantial si, totusi, intre europeni, romanii platesc cel mai putin pentru benzina (1,29 eurocenti pe litru), cu exceptia Ciprului (1,28 eurocenti).

O analiza foarte interesanta a pretului benzinei in Uniunea Europeana a fost realizata de Econtext. De fapt, analiza nu se opreste la pretul benzinei, ci compara toate determinantele pretului de la pompa: pretul petrolului, cheltuielile de rafinare si livrare, TVA si accizele (defalcat si impreuna).

Astfel, aflam ca in Romania si Marea Britanie cheltuielile de rafinare si livrare sunt cele mai mici – doar 7 eurocenti pe litru, comparativ cu Bulgaria si Danemarca, unde aceeasi cheltuiala este de 21 de centi pe litru. Aceasta este sansa romanilor, care, altfel, ar plati benzina si mai scump.

Cum pretul petrolului este cam acelasi (59 sau 60 de centi pe litru, doar Belgia platind 58 de centi pe litru), diferenta intre pretul benzinei, de la o tara la alta, este data, in principal, de TVA si accize. Cele mai mari taxe sunt in Irlanda (62%), Olanda (61%), Marea Britanie (59%), Italia, Grecia si Suedia (58%). In Romania taxele reprezinta 49% din pretul benzinei, procente mai mici platind doar cipriotii si bulgarii (41%), luxemburghezii si spaniolii (47%) si estonienii (48%).

Cel mai mare pret al benzinei (1,78 eurocenti / litru) este in Danemarca, tara care, pe langa costurile ridicate de rafinare si livrare, percepe si taxe peste medie – 55%.

Daca nivelul de taxare ar fi cel din prezent, dar cheltuielile de rafinare si livrare ar fi similare cu cele din Bulgaria, romanii ar fi nevoiti sa plateasca 1,43 centi pe litru de benzina, respectiv 6,22 de lei la cursul actual.

Pe de alta parte, daca taxele ar fi diminuate pentru a ajunge la nivelul celor din Bulgaria (41%), benzina s-ar putea ieftini cu 11 centi – 48 de bani.

Vezi aici cat costa benzina in toate cele 27 de state europene.

×
Subiecte în articol: pret benzina ue