x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce lipsește de pe rafturi laptele de capră

De ce lipsește de pe rafturi laptele de capră

de Giulia Anghel    |    03 Feb 2020   •   14:14
De ce lipsește de pe rafturi laptele de capră
Sursa foto: antena3

Încă  de la sfârșitul anului trecut laptele de capră a început să se găsească tot mai rar în magazine, pentru ca în ultimele săptămâni acest produs să lipsească în totalitate de pe rafturi.

Motivele se regăsesc mai ales în scăderea producției pe timpul iernii, dar și în controalele mai serioase pe care inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și a celor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au început să le efectueze la producători, motiv pentru care acestora le este mai greu să falsifice produsele din lapte, după cum ne-a spus Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui. 

"Atât producția laptelui de capră, cât și a celui de vacă, sunt sezoniere, astfel încât aceasta scade semnificativ în lunile de iarnă. Doar câțiva producători care au ferme mari și rase performante pot obține cantități semnificative de lapte. Abia acum caprele au început să fete și mai durează până când iezii vor fi înțărcați, astfel încât și în ianuarie-februarie cantitatea de lapte va fi mai mică. În mod normal producția de lapte din lunile aprilie și mai este de trei ori mai mare decât în timpul iernii. 

Însă consumatorii sesizează acum mai acut decât în alți ani lipsa acestui aliment de pe piață din cauza controalelor mai stricte ale ANPC și ANSVSA la producători, astfel încât aceștia nu mai pot falsifica alimentele atât de ușor", a explicat Dorin Cojocaru.

 

 

 

×
Subiecte în articol: capra lapte ansvsa ANPC