x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce ţine BNR aşa de mult bănet de rezervă

De ce ţine BNR aşa de mult bănet de rezervă

de Daniela Ivan    |    29 Aug 2016   •   08:56
De ce ţine BNR aşa de mult bănet de rezervă

România are o rezervă internaţională care se ridică la 32 miliarde de euro plus 104 tone de aur care valorează patru miliarde de euro.  Aceşti bani sunt puşi deoparte pentru vremuri grele, dar au şi rolul de a fi “la vedere” astfel încât investitorii să ştie că statul român nu este atât de sărac precum pare.

Dacă ne uităm la comoara pe care Banca Naţională a reuşit să o strângă în anii care au trecut de la revoluţie, observăm că statul este mai bogat decât am fi crezut. Suma este considerabilă, atât de mare, încât, la actualul curs de schimb, ar putea asigura convertirea în euro a întregii mase monetare M1 - adică a tuturor banilor cash pe care populaţia şi firmele îi au în buzunare sau în casierii plus toate conturile curente din bănci. M1 se cifra în luna iulie la aproape 162 miliarde de lei, cam cât este şi rezerva valutară fără aur. Banii nu sunt în ţară şi nu sunt utilizaţi în niciun fel de Guvernul român.

Aurul e la Londra

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că rezerva este ţinută în afara ţării pentru că astfel se poate verifica existenţa ei în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi, altfel nu ar avea  “nicio valoare”. Isărescu a precizat că toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de-aia se numeşte rezervă internaţională. “Cele 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară, nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine”, a mai spus guvernatorul BNR, în cadrul unei prelegeri susţinute recent la Alba Iulia. Isărescu a adăugat că poate “pare contraintuitiv”, dar “în momentul în care am ţine rezerva valutară în ţară, în primul rând am credita pe gratis, fără dobândă, ţările emitente de monedă ale monedei respective şi, în al doilea rând, nu am asigura convertibilitatea”. Mugur Isărescu a subliniat şi că fiind ţinută în afară, rezerva poate să fie verificată în orice moment în sistemul de conturi.

Banii sunt în euro şi dolari

La sfârşitul anului trecut, 79,1% din rezervă era păstrată în euro, 16,6% în dolari şi numai 4,3% în alte valute, potrivit datelor oferite de banca centrală. Aproape 57,4% din bani erau plasaţi, la finalul lui 2015, în titluri de stat ale altor state, 17,5% în depozite, 16,5% la agenţii guvernamentale, iar 8,4% la agenţii supranaţionale. Rentabilitatea obținută prin fructificarea rezervelor valutare a fost de 0,03 la sută, iar veniturile totale aferente activității de administrarea rezervelor valutare au fost 9 milioane echivalent euro, în anul 2015. Nici rezerva de aur nu stă degeaba. Aceasta este plasată în depozite pe termen scurt, o modalitate pentru a păstra un grad relativ ridicat de lichiditate, dar şi pentru a aduce ceva profit. “Această metodă a condus la obţinerea de venituri sub formă de dobânzi, încasate în aur sau valută, păstrându-se în acelaşi timp proprietatea asupra activului şi la diminuarea costurilor de depozitare”, a precizat Alina Constantinescu, arbitragist principal, Serviciul administrarea rezervelor internaționale din BNR, într-un articol postat pe opiniibnr.ro.

“În 1991, mai aveam 26 de milioane de dolari SUA în rezerva noastră. În 1993, cu toate împrumurile de la Fond, ajunsesem la 42 de milioane de dolari. În prezent avem 32 de miliarde de euro, adică aproape 36 de miliarde de dolari. O creştere de o mie de ori. Păi, de-aia stă leul cum stă acum şi este stabil, pentru că în spate are, într-adevăr, după eforturi, o rezervă, comparativ cu trecutul, formidabilă, o rezervă adecvată pentru stabilitatea cursului” Mugur Isărescu, guvernator BNR

Dacă rezerva internaţională ar fi împărţită celor 19 milioane de locuitori, fiecare român ar avea o mică avere: 1.684 de euro şi 5,5 grame de aur.

×
Subiecte în articol: bnr mugur isarescu