x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce trebuie să fie muncitorii fericiţi

De ce trebuie să fie muncitorii fericiţi

de Diana Scarlat    |    25 Noi 2011   •   21:00
De ce trebuie să fie muncitorii fericiţi

Fie ca lucram la birou sau pe santier, in spatii inchise sau in aer liber, fiecare dintre noi trebuie sa ne bucuram de un loc de munca sanatos, care sa ne poata garanta, in mare masura, si eficienta.

Cei mai fericiti muncitori sunt aceia ai caror patroni inteleg si faptul ca trebuie sa-i protejeze pentru a le creste eficienta, nu doar sa-i ex­ploateze. Uniunea Europeana a incercat in ultimii ani, prin infiintarea Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), sa-i faca pe angajatori sa inteleaga de ce este nevoie de siguranta la locul de munca si de asigurarea unui mediu sanatos de lucru pentru angajati.

In ultimii ani, s-a vorbit tot mai mult despre ineficienta angajatilor stresati la locul de munca, de inmultirea bolilor profesionale, dar si de accidentele de munca provocate de lipsa echipamentelor de protectie. Romania este, din nefericire, pe primele locuri in topul celor mai stupide accidente cauzate de lipsa echipamentelor; dar si in alte tari ale Europei sunt inca numeroase pro­bleme legate de bolile profesionale, mai ales de cele cauzate de stres, desi s-au facut mari eforturi pentru a se inlatura acesti factori negativi din dezvoltarea economiei. Un studiu realizat anul trecut de EU-OSHA arata ca 79% dintre managerii europeni sunt preocupati de stresul generat de munca, insa mai putin de o treime dintre intreprinderi au introdus proceduri pentru gestionarea acestui aspect. Preocuparea cu privire la riscurile psihosociale, precum stresul, violenta si hartuirea, este din ce in ce mai mare in randul organizatiilor europene, dupa cum o arata primele constatari ale celui mai mare sondaj privind sanatatea si securitatea la locul de munca din Europa. Patru din cinci manageri europeni si-au exprimat preocuparea cu privire la stresul generat de munca, arata 'Sondajul european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente' (ESENER), ceea ce inseamna ca stresul la locul de munca este pentru intreprinderi la fel de important ca accidentele de munca (79%). Stresul generat de munca este foarte acut in munca in domeniul sanitar si social (91% din intreprinderi considera ca stresul reprezinta o oarecare preocupare sau o preocupare importanta) si in educatie (84%).

Misiunea EU-OSHA a fost de la inceput aceea de a face din Europa un loc de munca mai sigur, mai sanatos si mai productiv. EU-OSHA a fost infiintata de Uniunea Europeana pentru a ajuta la acoperirea necesarului de informatii in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Avandu-si sediul la Bilbao, in Spania, EU-OSHA isi propune sa imbunatateasca viata oamenilor la locul de munca, prin stimularea fluxului de informatii tehnice, stiintifice si economice intre toti cei implicati in probleme de securitate si sanatate in munca.

Anii 2010-2011 au insemnat pentru organismul european derularea campaniei 'Locuri de munca sigure si sanatoase', a carei conferinta finala s-a desfasurat in perioada 22-23 noiembrie, la Bilbao. Campania se bucura de sustinerea presedintiilor UE ale Spaniei si Belgiei in 2010 si ale Ungariei si Poloniei in 2011, a Parlamentului European si a Comisiei Europene, precum si a partenerilor sociali europeni.

×
Subiecte în articol: economia