x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De la Divertis, la afaceri în arhitectură. Ultima lovitură: amenajarea lacului Belona

De la Divertis, la afaceri în arhitectură. Ultima lovitură: amenajarea lacului Belona

de Cristian Anton    |    22 Apr 2019   •   11:35
De la Divertis, la afaceri în arhitectură. Ultima lovitură: amenajarea lacului Belona
Sursa foto: LUCIAN ALECU/JURNALUL NATIONAL

Cristian Greţcu, umoristul celebru mai ales pentru rolul lui Ion Iliescu din perioada de aur a grupului Divertis, se dovedeşte a fi la fel de talentat şi în afaceri. Graphis Spot Impex SRL, firma de arhitectură pe care o deţine alături de soţia sa, Cerasella Crăciun, cunoaşte o revenire frumoasă pe profit în ultimii ani, iar fostul membru Divertis realizează acum proiecte edilitare de amploare. Ultima şi cea mai mare lovitură: modernizarea lacului Belona, din staţiunea Eforie, un proiect de peste 10 milioane de lei.

 

Primăria Eforie a atribuit pe 4 aprilie 2019 un contract pentru „servicii proiectare, asistenţă tehnică, execuţie lucrări, furnizare echipamente şi dotări pentru obiectivul „Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică- Lacul Belona, oraşul Eforie””, în urma unei proceduri simplificate de achiziţie iniţiate încă de pe 12 iunie 2018. Câştigătoare a fost desemnată asocierea alcătuită din Setconstruct SRL- Graphis Spot Impex SRL- Pro Toby SRL, care va primi pentru serviciile sale 10.862.435,26 lei, fără TVA.

 

Proiectul finanţat din fonduri europene presupune ecologizarea lacului Belona, una din cele mai frumoase locuri din Eforie, prin lucrări de dragare, consolidarea malurilor şi amplasarea de instalaţii de aerare a apei, precum şi amenajarea promenadei, construirea unui foişor şi furnizarea de echipamente

Din cele trei firme, atrage atenţia în special Graphis Spot Impex SRL din Bucureşti, o mică firmă de arhitectură cu un singur angajat, care a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de numai 128.480 lei şi un profit net de 31.813 lei. Graphis Spot Impex SRL are doi asociaţi, Cerasella Crăciun şi Cristian Constantin Greţcu, cel care ocupă şi funcţia de administrator. Este vorba despre nimeni altul decât Cristian Greţcu, îndrăgitul membru al grupului Divertis, retras de ceva timp de pe scenă, pentru a se dedica afacerilor.

Bani puţini, contracte importante

Din 2015, sosia de mare succes a lui Ion Iliescu este somelier autorizat, se dedică promovării culturii vinului, inclusiv prin emisiuni TV, iar din 2016 a intrat puternic şi în afacerile de arhitectură, alături de soţia sa, Cerasella Crăciun, conf.univ.dr. la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. Umoristul administrator la Graphis Spot Impex SRL a prins în acest timp câteva contracte importante cu statul, nu atât prin dimensiunea financiară, cât prin cea edilitară. Firma fostei vedete de la Divertis a primit pe 19 august 2016 un contract de 130.000 de lei de la Primăria Stăncuţa (Brăila) pentru realizarea Planului Urbanistic General, iar pe 15 septembrie 2016 semna o înţelegere tot de 130.000 lei cu Primăria Predeal, pentru studii tehnice. Firma lui Greţcu a realizat studii tehnice şi pentru Primăria Bolintin Vale, pe baza unui contract de 4.730,44 lei, semnat pe 5 mai 2017, aceeaşi primăria atribuindu-i şi pe 3 august 2017 un alt proiect, în valoare de 23.901,6 lei.

 

25,1 milioane de lei este valoarea totală a proiectelor în care a fost implicată firma lui Cristian Greţcu. Doar 5% din aceasta a ajuns, practic, în conturile societăţii

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB), din cadrul Primăriei Capitalei, a achiziţionat servicii de urbanism de 40.000 lei de la „Ion Iliescu” varianta Divertis pe 6 octombrie 2017, iar în 2018 firma ieşea pe locul trei la un concurs de soluţii organizat tot de ALPAB, pentru amenajarea peisagistică a Parcului Centenarului. În fine, Graphis Spot Impex SRL a proiectat parcul de două hectare C.A. Rossetti din Iaşi, o minunăţie peisagistică de 14 milioane de lei care urmează să apară în capitala Moldovei peste trei ani.      

Carieră de succes

Cristian Greţcu a fost unul din cei mai iubiţi membri Divertis, grupul de umor înfiinţat în 1981 şi care a făcut istorie după 1989, până spre sfârşitul anilor 2000. Cel care l-a personificat cu atât talent pe Ion Iliescu, încât până şi fostul preşedinte, cucerit de ironiile ce-i erau adresate, a acceptat să se pozeze cu „sosia” sa, a părăsit Divertis în 2015. O perioadă a jucat în grupul Distractis, iar în cele din urmă a abandonat definitiv cariera de umorist. S-a dedicat apoi vinului, iar din 2016 a reuşit să revitalizeze şi afacerea de arhitectură a familiei, firma înfiinţată încă din 1993 revenind pe profit după ce Greţcu a reuşit să câştige câteva contracte importante cu primării din ţară.

 

Cristian Greţcu, de la Divertis, reuşeşte una din cele mai spectaculoase reprofilări a unui actor de mare succes

 

×
Subiecte în articol: Cristian Greţcu