x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De la gazul rus la “gheaţa de foc”

De la gazul rus la “gheaţa de foc”

06 Ian 2010   •   00:00
De la gazul rus la “gheaţa de foc”
Sursa foto: Jurnalul foto/

Conflictele energetice pe tema gazelor naturale dintre Rusia şi Ucraina şi criza economică fac ca România să vireze, alături de alte state din centrul şi estul Europei, către rezervele neconvenţionale de gaz.

România va fi unul dintre statele unde gigantul petrolier Statoil va dezvolta câmpuri de gaze naturale din surse neconvenţionale, potrivit Bloomberg. Peter Mellbeye,  şeful diviziei internaţionale de explorare a Statoil, a declarat în noiembrie că Statoil şi partenerul său american Chesapeake Energy au semnat un acord pentru astfel de operaţiuni în România, Ucraina şi China.

RESURSE NECONVENŢIONALE
Marea bogăţie a Mării Negre sunt hidraţii de gaz, cunoscuţi şi drept "gheaţa inflamabilă", potrivit publicaţiei americane Business Week. Odată extras de pe fundul mării, gazul solid este uşor de transportat în containere şi nu necesită tehnologii scumpe de procesare, ca în cazul gazului natural lichefiat (LNG). Despre aceşti hidraţi de gaz se crede că se găsesc în mari cantităţi în Marea Neagră. Dacă este exploatată local, această bogăţie va diminua dependenţa UE de conductele ruse şi de riscul asociat al unor închideri ale robinetului pe motive politice, continuă Business Week.

Aceste zăcăminte neconvenţionale sunt exploatate într-o măsură foarte mare în SUA, iar producerea de mari cantităţi, coroborată cu scăderea consumului din cauza crizei, a făcut ca producătorii din astfel de surse să aibă dificultăţi financiare. Acum, marile companii petroliere şi de gaz din Occident vor să implementeze aceeaşi idee şi în estul Europei, ca reţetă pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc şi de monopolul Gazprom.

OFENSIVA AMERICANĂ
Gigantul petrolier american ConocoPhillips, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din America de Nord, s-a alăturat cursei prin forări în Polonia, transmite Dow Jones Newswires. De asemenea, Exxon Mobil, cea mai mare companie din lume, explorează deja suprafeţe semnificative în Germania şi Ungaria.

Potrivit publicaţiei, ConocoPhillips şi rivalii săi speră că nevoia unică a Europei de noi surse de alimentare va ajuta investiţiile lor pe continentul european să reziste mai bine decât cele din America de Nord, unde supraalimentarea a dus preţurile la minimul ultimilor şapte ani.

Analiştii citaţi de Dow Jones Newswires spun că marile companii petroliere americane îşi testează direct expertiza lor în Europa, unde rezervoarele ar putea fi la fel de promiţătoare ca şi cele din SUA. Mai ales că majoritatea zonelor nu au fost testate.

 

Conductele nu rezolvă totul
Richard Morningstar, trimisul special al SUA, spunea la Black Sea Energy Forum că problema dependenţei energetice a Uniunii Europene nu poate fi rezolvată numai prin gazoducte noi.

Patriciu comenta atunci că statele riverane Mării Negre s-ar putea alia pentru a exploata resursele neconvenţionale, care ar putea înlocui gazul rus în furnizarea de energie. El a spus că acest lucru se va întâmpla în mai puţin de zece ani şi se poate face şi fără Rusia. "Poate vom vorbi despre hidraţi de gaz în viitor. Sunt resursele cele mai bogate, comparativ cu restul resurselor care există, ceea ce ar putea însemna schimbarea industriei petroliere. Cercetarea şi dezvoltarea care vin din afara industriei sunt răspunsul, însă trebuie să gândim în afara cutiei", a declarat Patriciu.

În acest moment, Europa se află cu mult în urma SUA, deoarece nici nu a început exploatarea acestor resurse. Jumătate din gazele produse în SUA provine din surse neconvenţionale, potrivit EuObserver. "Piaţa gazelor din UE ar putea fi revoluţionată dacă s-ar trece de la gazul tradiţional la gaze neconvenţionale", declara atunci Glen Sansom, managerul general al Schlumberger, cel mai mare furnizor din lume de servicii la sondă.

×
Subiecte în articol: economic