x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De la tigrul, am ajuns leneşul Europei

De la tigrul, am ajuns leneşul Europei

de Daniela Ivan    |    16 Mai 2018   •   10:42
De la tigrul, am ajuns leneşul Europei
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Economia României a stagnat în primul trimestrul din acest an după creşterile record pe care le-a avut în ultimii ani. Frânarea bruscă a PIB-ului este o consecinţă a scăderii consumului pe fondul neîncrederii legate de transferul contribuţiilor sociale. Analiştii economici spun că oamenii au fost mai prudenţi şi au cumpărat mai puţin din cauză că nu au ştiut cu ce venituri vor rămâne în mână după aşa zisa revoluţie fiscală. Însă, nici industria nu a mers bine.

Produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menţinut, în termeni reali, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Vestea nu este bună având în vedere că estimările indicau o creştere a PIB de 1% în trimestrul unu din 2018 comparativ cu trimestrul patru din 2017 şi o creştere anuală în jur de 5% pentru acest an.

Analiştii economici spun că se aşteptau la o încetinire a economiei în acest an, însă nu atât de bruscă. “ Deterioararea sentimentului consumatorului pe fondul aşa zisei revoluţii fiscale a dus la scăderea consumului ”, a spus  Ionuţ Dumitru, preşedinte Consiliul Fiscal. Acesta a explicat că deteriorarea consumului s-a văzutşi în cifrele de vânzări cu amănuntul.

“Datele sunt mai mult decât dezamăgitoare. Nici ciferele din inauarie şi februarie  nu au fost tocmai bune, dar ele nu prefigurau o creştere  economică atât de scăzută. Însă luna martie a venit cu date foarte slabe”

Ionuţ Dumitru, preşedinte Consiliul Fiscal

Pe de altă parte, nici industria, construcţiile sau agricultura nu au ajutat economia. “ Industria a performat destul de slab într-un context în care nici în Europa nu am avut o perforanţă prea bună în trimestrul unu, iar noi suntem foarte conectaţi pe canalul exporturilor cu economia europeană”, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal. În plus, construcţiile au mers foarte prost în luna martie.

Agricultura ar putea da peste cap estimările

Pentru a mai putea atinge estimările de creştere economică din acest an, economia ar trebui să crească cu o medie de minim 1,5% în fiecare trimestru. Este o prognoză validă având în vedere că vânzările au început să crească timid pe fondul majorărilor de salarii din sănătate şi din învăţământ, suusţin analiştii economici. Însă există şi un mare semn de întrebare legat de producţia agricolă. Agricultura este la risc în momentul de faţă ca urmare a secetei şi căldurilor nefireşti din luna aprilie. În acest moment, ne putem aştepta să avem o producţie agricolă slabă după ce am avut doi ani agricoli foarte buni, consecutivi. “Agricultura are 5% pondere în PIB, ceea ce înseamnă că un minus de 25%  trage în jos PIB-ul cu un punct procentual”, spune preşedintele Consiliului Fiscal.

Prognoze, prognoze. Cum va evolua PIB-ul în 2018

  • Comisia Europeană estimează o creştere economică de 4,5%
  • Banca Mondială a anunţat un avans economic de 5,1%
  • Fondul Monetar Internaţional prognozează un avans al economiei de 5%
  • Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare vede un plus de 4,6%
  • Comisia Naţională de Prognoză estimează un avans al PIB de 6,1%
  • Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%
×
Subiecte în articol: economia româniei