x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De Paşti, turiştii au preferat pensiunile. De 1 Mai, cel mai bine s-au vândut vacanţele pe litoralul românesc şi bulgăresc

De Paşti, turiştii au preferat pensiunile. De 1 Mai, cel mai bine s-au vândut vacanţele pe litoralul românesc şi bulgăresc

de Elena Stan    |    21 Apr 2014   •   20:35
De Paşti, turiştii au preferat pensiunile. De 1 Mai, cel mai bine s-au vândut vacanţele pe litoralul românesc şi bulgăresc
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Anul acesta, comparativ cu anul trecut, când Paştile şi 1 Mai au fost sărbătorite una după alta, a existat o săptămână de muncă între aceste minivacanţe. În acest context, românii au optat între una din aceste două minivacanţe, fie au ales să-şi petreacă vacanţa de Paşti la o pensiune turistică sau la un hotel de la munte, fie să plece de 1 Mai pe litoralul românesc sau bulgăresc.
Cei mai mulţi români au preferat să meargă la pensiunile turistice, unde au fost peste 63.000 de turişi. Alţii 15.000 de turişti au ajuns la munte şi sub 10.000 la mare şi în deltă. Paştile a rămas şi în acest an o sărbătoare pe care românii o petrec în familie. Deşi agenţiile de turism au pus la dispoziţie aproximativ 8.000 de locuri pentru destinaţii externe, numai 50% din locuri au fost vândute. Una peste alta, Paştile au adus în buzunarele hotelierilor şi proprietarilor de pensiuni circa 20 de milioane de euro, potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor din Turism.

Numărul turiştilor, în creştere
Bulgaria, charterele pentru Grecia şi Turcia, staţiunile balneo, cele montane şi litoralul românesc, cu facilităţi spa şi piscine, sunt cele mai cumpărate destinaţii ale românilor pentru minivacanţa de 1 Mai, au declarat reprezentanţii mai multor agenţii de turism.
“Cele mai multe solicitări le avem pentru sejururi de 4-5 nopţi pe litoralul bulgăresc, dar şi pentru cel românesc. Există cerere pentru ambele destinaţii, mulţi dintre turiştii români alegând prioritar litoralul bulgaresc în special pentru serviciile All Inclusive pe care le găsesc la hotelurile din această zonă. O dată cu Paştile, am dat startul la vacanţe, iar foarte mulţi români îşi pregătesc vacanţa de vară pentru destinaţii din Grecia, Turcia, Spania”, a spus Marius Pandel, CEO Christian Tour, citat de Agerpres.
Există, de asemenea, o categorie de turişti, mult mai mică, care optează să-şi petreacă minivacanţa de 1 mai în destinaţii exotice. “Am observat un interes mai mare pentru Emiratele Arabe Unite. Motivul poate fi eliminarea recentă a vizei pentru români. De asemenea, există o categorie de turişti care aleg destinaţii exotice, ca Republica Dominicană sau chiar Jamaica”, a declarat Cristina Zarafu, brand manager al agenţiei Eximtur. Numărul de turişti care şi-au cumpărat pachete turistice pentru această perioadă este mai mare cu aproximativ 10% în 2014 faţă de 2013.
“Cele mai vândute destinaţii în ţară, în acest an, sunt litoralul românesc care reprezintă circa 80% din cerere, urmat de Băile Felix şi 1 Mai, la unităţi care au facilităţi spa, piscine interioare sau exterioare. În cazul litoralului, cererea este concentrată pe Mamaia, în special la 3 şi 4 stele, pachete de 3-4 nopţi. În ceea ce priveşte destinaţiile externe, în top 3 intră Bulgaria, Grecia şi Turcia”, a declarat Zarafu.

România câştigă din criza din Ucraina
Peste 40 de nave de croazieră au anulat acostările la Odesa şi vor veni la Constanţa în acest an. În acest fel, România va câştiga 40.000 de turişti.
“Peste 40 de nave de croazieră cu turişti americani şi germani, programate să ajungă în acest an la Odesa, vor evita portul din Ucraina din cauza situaţiei tensionate din zonă şi îl vor înlocui cu Constanţa, primul astfel de vapor, cu peste 1.000 de pasageri americani, urmând să sosească duminică”, a declarat
Gheorghe Mărginean, proprietarul agenţiei Karpaten Turism, citat de mediafax.ro. Acesta a mai adăugat că în ziua în care nava acostează la Constanţa, turiştii străini au de ales între o excursie la Bucureşti, una în Deltă, excursie la Histria sau un tur al oraşului Constanţa, cu degustare de vin la Murfatlar. Mărginean estimează serviciile la sol pe teritoriul României la aproximativ 100 de euro de pasager, ceea ce înseamnă că cei peste 40.000 de turişti care vor ajunge la Constanţa, în loc de Odesa, vor cheltui în România mai mult de 4 milioane de euro.


×