x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De teama crizei alimentare, arabii vor să investească în agricultura românească

De teama crizei alimentare, arabii vor să investească în agricultura românească

08 Mai 2011   •   13:06

Investitorii arabi vor să cumpere teren agricol în România sau să se asocieze cu agricultorii români, a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu la emisiunea “După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

“Produsele agricole vor fi cumpărate de cei care au bani. Gândiţi-vă ce se va întâmpla în lumea arabă. Noi am făcut câteva vizite acolo, i-am chemat şi pe ei, iar acum urmează să ne vedem. Pe arabi îi interesează o asociere cu agricultorii români pe termen lung şi o garanţie sigură că vor putea cumpăra acel produs. Tot timpul pe unde am mers au zis: «Ce garanţie avem noi că se face producţia, noi investim în ea, fiind într-un parteneriat, şi pe urmă voi o blocaţi în ţară sau o blochează Uniunea Europeană şi nu mai pot să mi-o iau acasă, dacă va fi o criză alimentară»”, a spus Rădculescu.
El a adăugat că investitorii arabi doresc şi să cumpere terenuri agricole cu suprafeţe cuprinse, în medie, între 2.000 şi 5.000 de hectare.

“Dar în special îi interesează o colaborare cu agricultorii români într-un parteneriat, ei cu finanţare şi cu preluarea a cel puţin 70-80% din producţia pe care o finanţează”, a mai spus secretarul de stat.

Preţul alimentelor a ajuns la niveluri mai mari faţă de acum 3 ani, când încă nu sosise criza în lume. S-au înregistrat rând pe rând maxime la mai multe produse, însă, spre deosebire de scumpirile din 2008, care erau de natură speculativă, de data aceasta sunt provocate de creşterea consumului în Asia. Criza alimentară şI scumpirea mâncării au fost printre cauzele revoltelor din Orientul Mijlociu şI Africa de Nord de la începutul acestui an.

×