x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitul bugetar, sprijin pentru tinta de inflatie

Deficitul bugetar, sprijin pentru tinta de inflatie

23 Aug 2004   •   00:00

Deficitul bugetar stabilit dupa prima rectificare bugetara, de 2,1% din PIB, va fi revizuit din nou pana la sfarsitul anului, la un nivel mai redus decat echivalentul a 2% din PIB, pentru a sprijini reducerea inflatiei la 9%, a declarat ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.

El a apreciat ca varful inflationist de 1,3% din luna iulie nu pune in pericol tinta de inflatie pentru intregul an, intrucat a fost determinat de o conjunctura exceptionala, in care tarifele energetice si accizele au fost majorate simultan.

TINTA ATINSA. Ministrul de Finante este de parere ca nici accelerarea cresterii economice nu va afecta semnificativ inflatia, deoarece majorarea consumului gospodariilor si a investitiilor realizate de companii vor fi compensate de scaderea mai accentuata a deficitului bugetar. Nivelul deficitului stabilit prin Legea bugetului adoptata anul trecut a fost de 3% din PIB, cota care a fost diminuata, la rectificarea bugetara din luna iulie, la 2,1%.

PRETURI. Cresterea inflatiei pe luna iulie a fost determinata si de anticiparile privind eventuale majorari de preturi, in contextul cresterii cotatiilor titeiului pe pietele internationale. Tanasescu a mentionat ca majorarile de tarife energetice si de accize au fost luate in calcul la stabilirea tintei de inflatie si nu vor mai exista cresteri simultane pe aceste segmente.

Rata inflatiei a crescut cu 1,3% in luna iulie, alimentata de majorarile la marfuri nealimentare, in special la energie si gaze naturale.Preturile au crescut cu 12,1% fata de luna iulie a anului trecut, cu 0,1 puncte peste nivelul inregistrat in iunie raportat la perioada corespondenta din anul 2003.

×
Subiecte în articol: economic