x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Deficitul de talente, chinuitor pentru angajatori

Deficitul de talente, chinuitor pentru angajatori

de Diana Scarlat    |    16 Iun 2012   •   21:00
Deficitul de talente, chinuitor pentru angajatori

Moda lansata la inceputul crizei economice, de a recruta tineri fara pretentii prea mari, in detrimentul specialistilor care cer salarii pe masura nivelului, i-a adus acum pe angajatori intr-o situatie foarte delicata: nu prea mai au pe cine sa angajeze.

Un studiu recent realizat de Manpower Group privind "Deficitul de talente" arata ca unul din trei angajatori la nivel global considera ca lipsa de candidati disponibili pe piata reprezinta principala cauza a deficitului de personal. Conform studiului, printre cauzele deficitului de personal care da batai de cap angajatorilor in acest moment se numara si lipsa de competente tehnice, lipsa de experienta, lipsa abilitatilor de comunicare si pretentiile salariale ridicate. Cu alte cuvinte, bobocii fara experienta, care nu sunt obisnuiti cu munca, dar ies de pe bancile scolii si gasesc oferte de munca, se prezinta la recrutare cu pretentii salariale mari, desi, multi dintre ei nu au participat niciodata macar la un internship, sa incerce sa inteleaga in ce fel functioneaza piata pe care vor sa intre.

Ingrijorarea angajatorilor e pe deplin justificata, dar fiecare in parte si-a adus contributia, in ultimii ani, la crearea si accentuarea ei, pentru ca talentele care nu se mai prezinta astazi la recrutare s-au reorientat de la sfarsitul lui 2008 pana azi, in timp ce ofertele de munca erau din ce in ce mai putine. Unii si-au schimbat domeniul, multi au plecat sa lucreze in strainatate, pe salarii decente, iar altii su devenit antreprenori.

Asa a ajuns astazi Romania la "performanta" de a se confrunta cu o lipsa a competentelor tehnice la nivelul candidatilor reclamata de 61% dintre angajatori si o lipsa a competentelor specifice industriei si experientei, invocata de 57%, respectiv 36% dintre firme.

Studiul mai arata ca majoritatea companiilor incearca sa-si acopere deficitul de personal calificat prin investitii in training, extinderea ariei de recrutare dincolo de piata locala sau numirea in pozitiile vacante a personalului fara competente, dar care prezinta potential de dezvoltare. Asadar, banii care pareau economisiti in primii ani de criza, prin indepartarea specialistilor, sunt investiti acum in scolirea unui personal neperformant, iar companiile pierd din toate punctele de vedere.

Un alt studiu, realizat de Tjobs.ro, arata ca personalul medical din Romania a depus nu mai putin de 3.000 de CV-uri pentru posturi in clinici din strainatate in cursul lunii mai 2012. Acestea au reprezentat circa 6% din totalul aplicatiilor trimise de romani pentru joburi in afara tarii, in timp ce angajatorii din strainatate devin tot dornici sa primeasca medici si asistenti romani, ofertele lor de angajare fiind cu 50% mai numeroase decat in luna aprilie. Astfel, personalul medical si sanitar din Romania a avut la dispozitie in ultima luna 3.050 de locuri de munca in afara tarii, fiind al doilea domeniu de interes din partea angajatorilor straini, dupa cel turistic, ce a oferit 7.400 de joburi.

×