x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Delegaţia FMI: „Întrevedem o creştere economică de 1% în 2012”

Delegaţia FMI: „Întrevedem o creştere economică de 1% în 2012”

14 Aug 2012   •   07:10
Delegaţia FMI: „Întrevedem o creştere economică de 1% în 2012”

Seful delegatiei FMI in Romania, olandezul Erik de Vrijer sustine o declaratie de presa la finalul misiunii de evaluare. Vrijer considera ca perspectivele macroeconomice pot fi afectate de continuarea crizei politice. Fondul a revizuit prognoza de crestere economica pentru 2012, de la 1,5%, la 0,9%. Pe termen mediu (2013-2014) se intrevede o crestere de 3 procente.

'Prognoza noastra este o crestere economica de 0,9%, anul acesta. In timp, credem ca cresterea aceasta poate ajunge la 3%, pana in 2014. Nu este mult pentru o piata emergeta. Credem ca exista spatiu pentru reforme care sa accelereze aceasta crestere. Inflatia a crescut deja, in vara, dar cum economia are multa piata neutilizata, inflatia poate fi contracarata', a spus Vrijer.

Acesta a adaugat ca finalizarea crizei politice de la Bucuresti poate incuraja cresterea economica, altfel riscurile fiind de scadere.

'Riscurile la acest moment arata in special catre mersul in jos, daca aceasta criza politica va continua. Daca exista o recesiune mai puternica in zona euro, si acest lucru va avea un efect negativ pentru economiea romaneasca. Daca se finalizeaza criza politica, economia poate sa creasca. Am discutat si perspectiva pe termen mediu. Mai intai, in ceea ce priveste finantele publice, credem ca politicile fiscale sunt corespunzatoare. Tinta de deficit a fost atinsa si am convenit cu Guvernul ca politicile fiscale sa fie utilizate in continuare pentru ca tinta de deficit sa fie mai mica de 3% si, daca se mentine acest parcurs, tinta va fi realizata', a spus Vrijer.

Acesta a adaugat ca trebuie mentinuta disciplina fiscala si evitate cheltuielile nejustificate, mai ales in campania electorala din toamna.

'Trebuie o disciplina stricta in cheltuirea banilor publici si sa nu fie cheltuieli suplimentare in alegerile din toamna. La nivelul bugetului de stat arieratele nu sunt foarte mari, insa am observat o crestere la nivelul autoritatilor locale, probabil din cauza alegerilor locale. Am discutat cu Guvernul despre o disciplina mai mare la nivelul autoritatilor locale. Pe termen mediu, dupa ajustarea semnificativa din 2012, stabilitatea financiara poate fi atinsa pentru a putea ajunge, realmente, o situatie sustenabila si durabila in 2014. In legatura cu aceata, acordurile in Europa, la care Romania a subscris, vor fi foarte utile ca si instrument pentru a asigura disciplina fiscala. Echilibrul si deficitul structural trebuie sa fie ancorate puternic in economie', a spus Vrijer.

Oficialul FMI a adaugat ca trebuie asigurata o colectare mai buna a taxelor si incurajata absorbtia de fonduri europene.

'Pentru a putea asigura aceasta stabilitate pe termen mediu trebuie sa se ia masuri si in privinta veniturilor. Mai exista spatiu in anii urmatori sa devina mai realista baza de impozitare, ne referim si la imbunatatirea colectarii taxelor', a spus Vrijer.

'Absorbtia fondurilor europene, desi s-a imbunatatit in prima jumatate a anului, ramane mai degraba scazuta. Credem ca este momentul sa se organizeze o imbunatatire drastica in capacitatea Romaniei de a absorbi aceste fonduri. Este necesara intarirea expertizei tehnice si intarirea si acordarea unor stimulente pentru a se folosi aceste fonduri care vin gratuit mai degraba decat sa se foloseasca fondurile interne, care sunt mai usor de accesat. In general, in investitile publice, vedem o problema - proiectele sunt demarate, dar putine sunt finalizate', a spus Vrijer.

Oficialul FMI a declarat ca este preferabil sa existe proiecte bine facute, desi mai putine, decat multe proiecte prost facute.

'Am conveint cu ministrul Finantelor sa facem un inventar al proiectelor de investitie si sa se selecteze proiectele prioritare si bine implementate, sa se acorde resurse acolo pentru a fi finalizate si sa se selecteze proiectele neeficiente si sa se intrerupa. Mai bine faci 10 proiecte bine, decat 200 prost', a spus Vrijer.

Acesta a adaugat ca este nevoie de mai multi bani in sanatate, unde, in ciuda subfinatarii cheltuielile sunt facute ineficient.

'Cat priveste sectorul sanatatii publice, Romania cheltuieste, comparativ cu alte state din UE, sume relativ mici din PIB pe sanatate. Chiar si asa, banii cheltuiti nu sunt cheltuiti eficient. Este necesar sa se creasca nivelul de cheltuiala in sanatate si in acelasi timp sa ne ocupam de problema imbatranirii polulatiei', a spus Vrijer.

×