x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Delta Dunării are nevoie de strategie de dezvoltare și promovare

Delta Dunării are nevoie de strategie de dezvoltare și promovare

de Diana Scarlat    |    22 Mar 2018   •   08:04
Delta Dunării are nevoie de strategie de dezvoltare și promovare
Sursa foto: porojnicu/Getty Images/iStockphoto

Una dintre cele mai importante zone turistice din România, Delta Dunării, reprezintă un adevărat paradox: deși este unică, nu este vizitată de prea mulți turiști, iar investițiile se fac destul de greu. Toți cei care s-au străduit să dezvolte și să promoveze Delta au nevoie de o strategie sprijinită de statul român, pentru a putea atrage turiști români și străini, într-o zonă mirifică, dar atipică, astfel încât e greu de gestionat și mai greu de adaptat nevoilor și dorințelor celor care caută destinații facile. Ministerul Turismului a organizat, miercuri, o reuniune cu reprezentanții autorităților locale din județul Tulcea, pentru a discuta nevoile acestei destinații.

 

În ultimii 28 de ani, Delta s-a aflat pe ultimul loc în topul numărului de turiști care o preferă, în mod paradoxal. Chiar și acolo unde s-a investit foarte mult și s-au ridicat resorturi de trei, patru și cinci stele în mijlocul apelor, - precum cele de la Uzlina, Holbina, Mila 23 și altele – turiștii ajung mai greu, oricât de multe facilități li se oferă. Investitorii spun că fenomenul nu este cauzat de infrastructură, pentru că vizitatorilor li se pun la dispoziție mijloace de a ajunge cu bărcile la destinație, ci de lipsa unei startegii.

 

O altă mare problemă a zonei este gradul foarte ridicat de sărăcie și rata imensă a șomajului nedeclarat – peste 25%, din date neoficiale -, elemente socio-economice care influențează negativ atât posibilitatea de a forma personal calificat, cât și posibilitățile de a angaja lucrători în turism. De cele mai multe ori angajatorii sunt cei care caută și formează personalul calificat. Tot angajatorii sunt cei care trebuie să-i și motiveze pe oameni să rămână angajați, dar să le și controleze permanent activitatea.

 

“Ministerul Turismului a inițiat, la Tulcea, o reuniune a tuturor operatorilor de turism din Delta Dunării, la care au participat și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Mălin-Matei Mușetescu, directorul Aeroportului din Tulcea, Victor Tarhon, precum și operatorii implicați în industria turismului, de la agenții, la hotelieri sau patroni de restaurante. Reuniunea a fost cerută de ministrul Turismului, domnul Bogdan Trif, și organizată cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea. Scopul întâlnirii a fost de a prezenta situația reală a turismului din Delta Dunării, dincolo de statisticile oficiale. Ministrul Turismului a vrut să afle direct de la operatorii implicați în industrie care sunt nevoile pe care le au, dar și ce soluții propun aceștia pentru a dezvolta zona din punct de vedere turistic”, a anunțat Ministerul Turismului, printr-un comunicat.

 

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a dat asigurări că proiectele din Masterplanul Investițiilor în Turism, precum și cele asumate prin programul de guvernare în zona Deltei Dunării vor fi prioritare, reasumându-și angajamentul ministerului de a investi în zonă și de a dezvolta, împreună cu Consiliul Județean Tulcea, un port de agrement în orașul Sulina, ca investiție de importanță națională, precum și de a amenaja un port de agrement în comuna Murighiol și un miniport turistic în comuna Sarichioi, ca investiții de importanță locală.

 

Ministrul Turismului a subliniat și necesitatea investițiilor în promovare și a dat asigurări că acest capitol va ocupa un rol important în mandatul său. Bogdan Trif a vorbit și despre realizarea unei hărți turistice interactive care să cuprindă obiectivele turistice importante din zonă, precum și posibilitățile de cazare. Ministrul a accentuat, cu această ocazie, importanța dezvoltării durabile a turismului în Delta Dunării pe baza unei strategii orientate și spre generațiile viitoare, astfel încât Rezervația Biosferei Deltei Dunării să fie conservată și protejată pe termen lung. Ministerul anunță că astfel de întâlniri vor fi organizate periodic, în toate regiunile cu potențial turistic ale țării.

×
Subiecte în articol: Delta Dunării