x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Delta Dunarii - Gunoierul e si falit

Delta Dunarii - Gunoierul e si falit

04 Apr 2005   •   00:00

Ministrul Mediului a sustinut ca experienta manageriala l-a ajutat pe Paul Cononov sa ajunga guvernator al Deltei Dunarii. Insa firma de salubritate pe care o conduce are pierderi si datorii mari, la fel si firma la care este actionar. Administratorul acesteia va fi consilierul lui Cononov.

  • de CRISTIAN PETRU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • "MANAGER DE SUCCES". Paul Cononov, noul guvernator al Deltei, este "specialist" in neplata datoriilor la bugetul de stat si in acumularea de pierderi la societatile sale
    Mult laudata experienta manageriala a noului guvernator al Deltei, Paul Cononov, a facut ca firma de salubritate pe care o conduce sa inregistreze pierderi de 1,5 miliarde de lei. O alta firma la care Cononov este actionar are datorii la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale si de sanatate.

    Guvernul a anuntat saptamana trecuta schimbarea din functie a guvernatorului Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, chiar daca activitatea acestuia a fost apreciata pozitiv de experti internationali de mediu. Noul guvernator este Paul Cononov, liberal, vicepresedinte al organizatiei judetene PNL Tulcea. Intr-un interviu aparut ieri in Jurnalul National, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, spunea ca motivele numirii lui Cononov in fruntea Administratiei Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii ar fi tineretea si experienta manageriala ale liberalului. Paul Cononov este intr-adevar tanar, fiind nascut in 1965, si este absolvent de Politehnica. Experienta sa manageriala nu a adus insa pana acum rezultate.

    ESECURI. Cononov conduce o firma de salubritate, Ecosal, la care este si proprietar, cu 20% din actiuni. Societatea functioneaza din 2001, dar in ultimii doi ani, managementul lui Cononov a facut ca Ecosal sa inregistreze pierderi de sute de milioane de lei. In raportul de activitate pe 2003, depus la Registrul Comertului, Cononov justifica pierderile prin lipsa comenzilor. Noul guvernator, Cononov, mai are actiuni la inca o firma, care functioneaza in acelasi sediu cu Ecosal. Nici situatia firmei Expres Nav SRL nu este una fericita. De cativa ani, societatea inregistreaza pierderi de sute de milioane de lei. Managerul Cononov nu a reusit insa sa gaseasca solutii pentru redresarea societatii. La sfarsitul anului trecut, Expres Nav SRL avea datorii de peste jumatate de miliard de lei la bugetul de stat, precum si peste 300 de milioane de lei la bugetul asigurarilor sociale si de sanatate. Paul Cononov, noul guvernator al Deltei Dunarii, a fost prezentat de toata lumea ca un bun manager, care va fi capabil sa conduca Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii (ARBDD), intr-un moment critic pentru Delta, atat in ceea ce priveste treburile administrative, cat si in contexul international al Canalului Bistroe. ARBDD trebuie sa puna in aplicare planul strategic national de reconstructie ecologica in Delta Dunarii, calcand peste interesele de grup ale diversilor afaceristi sau politicieni.

    DESTITUIRE. Inca de acum cateva luni au existat zvonuri despre destituirea fostului guvernator, Virgil Munteanu. Chiar daca motivul oficial al schimbarii a fost ca "n-a indeplinit sarcina primita de la Ministerul Mediului pentru prezentarea unui plan strategic privind Delta Dunarii in trei luni", chiar noul guvernator, Cononov, recunoaste ca destituirea lui Virgil Munteanu a fost facuta din motive politice, "pentru ca altfel nu se poate lua o astfel de decizie". Cu alte cuvinte, vina lui Munteanu era ca nu facea parte din PNL sau din PD. Fostul guvernator a fost numit in fruntea ARBDD in 2000, in timpul guvernarii CDR-PD si a fost pastrat in functie de catre PSD.

    CONSILIERII
    Pentru ca Delta sa fie cu totul in maini bune, se pare ca noul guvernator, Paul Cononov, il va numi consilier pe Victor Pancratov. Viitorul consilier este administratorul firmei SC Expres Nav SRL, firma la care Cononov detine peste 30% din actiuni. Cei doi care vor conduce Administratia Rezervatiei Deltei Dunarii si-au dovedit capacitatile de manager in cadrul SC EXPRES NAV SRL. Societatea nu si-a platit obligatiile la bugetul de stat si a inregistrat pierderi de aproape 235 de milioane de lei.

    Cononov va mai numi in functie alti doi consilieri. Deocamdata numele acestora nu au fost facute publice, dar se aude ca e vorba de persoane implicate in tot soiul de activitati ilicite, de la braconaj la contrabanda.
    ×