x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Denominare - Leul nou, in bancomate de la 1 iulie

Denominare - Leul nou, in bancomate de la 1 iulie

27 Iun 2005   •   00:00
Denominare - Leul nou, in bancomate de la 1 iulie

Bancile nu vor lucra cu publicul de joi pana luni dimineata, iar populatia nu-si va putea utiliza cardurile joi, 30 iunie, nici la comercianti, nici la bancomate.

Bancile nu vor face plati de joi pana luni dimineata, iar populatia nu-sI va putea utiliza cardurile joi, 30 iunie, nici la comercianti, nici la bancomate. In aceste zile, institutiile bancare isi pregatesc sistemele informatice pentru aparitia leul greu.

Mai sunt cinci zile pana ce leul nou isi va face prezenta in viata noastra. La 1 iulie vor intra in circulatie bancnotele denominate, a caror valori sunt obtinute prin taierea ultimelor patru zerouri. Posesorii de carduri pot sa obtina noile cupiuri chiar vineri, 1 iulie, cand bancomatele vor fi alimentate cu lei noi. Restul populatie va da ochii cu leii grei abia luni, 4 iulie, deoarece zilele de 2 si 3 iulie cad sambata si duminica. Atentie! Chiar daca bancomatele vor functiona, bancile vor fi inchise de joi, 30 iunie, pana luni, 4 iulie. Nici sistemele informatice nu vor functiona. Asa ca daca aveti de gand sa plecati in strainatate, de data aceasta nu va bazati pe carduri. Banca Nationala a Romaniei a declarat zile nebancare datele de 30 iunie si 1 iulie, respectiv joi si vineri. Insa, fiecare banca si-a stabilit propriul program in care va realiza modificarile programelor informatice in vedrea introducerii leului nou.

BCR. Toate unitatile Bancii Comerciale Romane (BCR) vor fi deschise publicului in zilele de 30 iunie, 1 iulie si 2 iulie, insa nu vor oferi decat operatiuni care nu implica inregistrari in conturi, deci care nu presupun utilizarea sistemului informatic.

Reteaua de ATM-uri Bancomat 24 si cea de POS-uri vor fi inchise de joi 30 iunie, ora 8:00, pana cel mai tarziu vineri 1 iulie, ora 8:00, se arata intr-un comunicat al institutiei. Insa, pe data de 1 iulie, incepand cu ora 8:00, circa 200 de ATM din toata tara vor elibera bancnote noi. "Cupiurile care vor fi introduse in ATM-uri sunt cele de 10 lei noi (echivalent a 100.000 lei vechi) si respectiv 50 lei noi (echivalent a 500.000 lei vechi)", se arata in comunicat.

Ultima zi de functionare a bancii va fi miercuri, 29 iunie, cand activitatea se va desfasura normal, iar vineri si sambata nu se vor efectua decat operatiuni de consiliere.

BRD. BRD - Groupe Societe Generale va alimenta cu bani noi un numar de 100 de bancomate, incepand cu 1 iulie, se arata intr-un comunicat al bancii. Pentru realizarea acestui lucru, intregul sistem de ATM-uri si POS-uri va fi oprit de joi 30 iunie ora 0:00 pana vineri,1 iulie, ora 0:00. Bancomatele BRD vor distribui lei noi, in cupiuri de 10 (100.000 de lei vechi), 50 (500.000 de lei vechi) si 100 (1.000.000 de lei vechi). Toate sucursalele bancii vor fi inchise publicului in zilele de joi, 30 iunie 2005 si vineri 1 iulie, declarate zile nebancare de catre BNR, precum si pe 2 si 3 iulie.

RAIFFEISEN BANK. Unitatile Raiffeisen Bank nu vor avea program cu publicul in zilele de 30 iunie si 1 iulie, perioada in care toate aplicatiile informatice ale bancii vor fi adaptate pentru denominarea monedei nationale, informeaza un comunicat al institutiei. Sistemul de carduri al bancii va fi oprit pentru cel mult 24 de ore, in 30 iunie, incepand cu ora 10:00.

Raiffeisen Bank ii sfatuieste pe clientii care au scadenta creditelor in perioada 30 iunie -1 iulie sa se asigure ca au in cont sume suficiente pentru plata ratelor, pentru a nu fi in situatia de a plati penalitati. De asemenea, companiile care au de platit salariile in datele de 30 iunie si 1 iulie trebuie sa ia in calcul programul indicat de Banca Nationala si de bancile comerciale pentru efectuarea virametelor in conturile salariatilor.

HVB. Sucursalele HVB vor fi deschise si in perioada 30 iunie-1 iulie, insa in aceste zile se vor acorda numai consultanta persoanelor fizice si firmelor interesate de produsele si seviciile bancare. "Desi nu se vor putea procesa operatiuni, clientii vor putea depune, cereri de credite, de emitere de carduri, de deschidere de conturi, precum si instructiuni de plata."

BANCPOST. Nici o sucursala a bancii nu lucreaza in intervalul 30 iunie-3 iulie, iar in ziua de 29 iunie se va lucra cu publicul numai pana la ora 12. "Pentru realizarea conversiei, intregul sistem de carduri Bancpost va fi oprit in 30 iunie incepand cu ora 10:00, pentru cardurile Visa si MasterCard emise de alte banci si la ora 18:00 pentru cardurile emise de Bancpost. Sistemul de carduri va fi repornit in 1 iulie 2005 dupa ora 11:00", se arata intr-un comunicat al institutiei.

De asemenea, Bancpost va sista serviciul de incasari de facturi prin ATM-uri la sfarsitul zilei de 28 iunie 2005, ora 18:00. Acest serviciu se va relua odata cu repornirea retelei de ATM-uri in data de 1 iulie 2005. Pana pe data de 28 iunie 2005 platile prin ATM-uri se vor realiza in vechea moneda (ROL), iar incepand cu 1 iulie 2005 numai in lei noi (RON). Incepand cu 1 iulie 2005, vor exista ATM-uri care vor elibera lei noi si ATM-uri care vor elibera lei vechi.

BANCA DAEWOO. Banca Daewoo nu va avea program de lucru cu publicul in zilele de 30 iunie si 1 iulie, ca urmare a procesului de denominare a monedei nationale, se arata intr-un comunicat al institutiei.

POS-urile nu vor fi functionale in perioada 30 iunie-3 iulie inclusiv, in timp ce reteaua de bancomate va fi inchisa incepand cu 30 iunie, ora 22:00, pana la 1 iulie, ora 9:00. Posesorii de carduri emise de alte banci nu vor putea efectua ridicari de numerar de la ATM-urile bancii in perioada 30 iunie, ora 12:00-1 iulie, ora 12:00.

EUROM BANK. Eurom Bank nu va avea program de lucru cu publicul in zilele de 30 iunie si 1 iulie, ca urmare a procesului de denominare a monedei nationale, se arata intr-un comunicat al institutiei. De asemenea, reteaua de ATM-uri ale bancii nu va functiona in data de 1 iulie, intre orele 00:00 si 07:00.

Contabilitatea si leul greu


Guvernul a stabilit printr-o ordonanta de urgenta ca firmele vor putea sa-si adapteze aparatele de marcat electronice fiscale la cerintele impuse de denominarea leului, timp de cinci zile lucratoare, incepand cu 1 iulie 2005. Insa, in perioada de neutilizare a acestor aparate de inregistrare, comerciantii vor avea obligatia sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale, in caz contrar fiind amendati cu 50-100 milioane de lei. Actul normativ mai prevede ca obligatiile fiscale de tipul impozitelor, taxelor, contributiilor datorate bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale vor fi stabilite in noua moneda - leul nou - incepand cu 1 iulie 2005. "Impozitele si taxele se convertesc in noua moneda prin impartirea sumelor respective la 10.000, ca urmare a denominarii monedei nationale, regula care va fi aplicata fiecarei obligatii fiscale stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2005 inclusiv", se arata in actul normativ.

Totodata, documentul mai prevede ca impozitele si taxele vor fi calculate fara subdiviziuni, introducandu-se, astfel, o modalitate de rotunjire pana la un leu pentru fractiile de peste 50 de bani inclusiv si de renuntare la sumele mai mici de 49 de bani. Impozitul anual pentru veniturile realizate pana la 1 ianuarie 2005 va fi stabilit in lei vechi, pe baza declaratiilor de venit, dar diferentele de impozit, rezultate din regularizarea anuala, vor fi exprimate in lei noi, fiind comunicate contribuabililor dupa 1 iulie 2005.

"Pentru esalonarile la plata aflate in derulare la data de 1 iulie 2005, ratele din graficele de esalonare scadente dupa aceasta data vor fi achitate in moneda noua, prin aplicarea regulilor de denominare si a celor privind rotunjirea", se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

CASIERII INCHISE
Pentru a implementa masurile generate de denominare, casieriile Distrigaz Nord vor fi inchise timp de doua zile, iar cele ale Electrica nu vor lucra cu publicul 10 zile. Electrica Muntenia Sud a anuntat ca oficiile comerciale nu vor face incasari in perioada 24 iunie-3 iulie, iar facturile care devin scadente in acest interval nu vor suferi penalitati daca vor fi achitate intre 4 si 7 iulie. Si Electrica Muntenia Sud precizeaza ca va afisa programul din perioada desfasurarii operatiunilor de conversie in moneda noua. Pe de alta parte, casieriile societatii Distrigaz Nord vor fi inchise in zilele de 30 iunie si 1 iulie, informeaza un comunicat al institutiei. Primariile bucurestene nu au luat inca o decizie cu privire la programul directiilor locale de taxe si impozite in perioada de intrerupere a tranzactiilor. Un lucru este insa cert, plata ajutoarelor sociale se va face dupa 7 iulie. Nici plata salariilor, a prestatiilor sociale si a utilitatilor nu este afectata, intrucat platile se fac in afara perioadei mentionate. Nici salariatii institutiei nu vor avea de suferit, deoarece salariile se vor da la timp, pe card, iar cheltuielile curente se fac, de obicei, in prima parte a lunii, dupa data de 5 iulie.
×