x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Din martie se scumpeste uleiul

Din martie se scumpeste uleiul

20 Feb 2004   •   00:00

O sticla de ulei va costa cu 1.500 - 1.700 de lei mai mult.

In cursul lunii viitoare, pretul uleiului pe piata interna ar putea creste cu 5%-7% din cauza faptului ca va trebui sa apelam la importuri, ne-a declarat Viorel Zichil, presedintele Patronatului Uleiului.
CRISTIAN IONITA

Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, productia de floarea-soarelui a fost anul trecut de 1,3 milioane de tone. Din aceasta cantitate, doar 850.000 de tone au ajuns in depozitele autorizate - aceasta fiind rezerva pe care se pot baza producatorii de ulei. Problema este ca rezervele nu vor fi suficiente pana la recolta viitoare, asa ca va trebui sa apelam la importuri mai scumpe. Crescand pretul materiei prime, se va scumpi si produsul finit: uleiul.

Exporturile sunt de vina
Potrivit lui Viorel Zichil, de la ultima recolta si pana acum, Romania a exportat aproximativ 350.000 de tone samanta de floarea-soarelui. Scazand cele 350.000 de tone exportate din cele 850.000 depozitate toamna trecuta, raman 500.000 de tone, in timp ce necesarul anual de samanta de floarea-soarelui este de 750.000 de tone. Rezulta deci o diferenta de pana la 250.000 de tone de samanta ce va trebui acoperita din importuri, iar pe pietele internationale preturile la acest produs sunt in crestere. Pentru 2004, prognozele la bursele internationale spun ca floarea-soarelui se va scumpi cu 5%.

Si soia se scumpeste
La aceasta data, stocurile interne de floarea-soarelui (aflate in depozitele agentilor economici) sunt de circa 333.000 tone, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Desi in ultima perioada pretul semintelor s-a mentinut constant, pretul uleiului este in crestere, arata sursa citata. De asemenea, pretul la soia si ulei din soia este in continua crestere.
Si pretul uleiului de rapita este intr-o usoara crestere ca urmare a faptului ca piata europeana solicita cantitati din ce in ce mai mari din acest produs.

Cotatii internationale

Pe piata externa a oleaginoaselor, conform cotatiei bursei de la Chicago din 5 februarie 2004, pretul pentru soia varia intre 305,8 si 305,5 USD/tona. Totodata, in Italia, la Bursa Cerealelor din Milano pretul a fost cuprins intre 775 si 780 USD/tona. In ceea ce priveste floareasoarelui, in Argentina, pretul acestui produs in conditii de livrare FOB (franco la bord) era de 280-283 USD/tona. In acelasi timp, in Italia, pretul uleiului din floarea-soarelui, la Bursa de Cereale din Milano, la licitatiile din ultima saptamana, a fost cuprins intre 843-845 USD/tona.

×
Subiecte în articol: economic tone preţul