x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Directorul celei mai mari bănci din lume câştigă doar 230.000 de dolari

Directorul celei mai mari bănci din lume câştigă doar 230.000 de dolari

23 Sep 2009   •   00:00

Jiang Jianqing, directorul general al celei mai mari bănci la nivel mondial, Industrial and Commercial Bank of China, a câştigat anul trecut 234.700 dolari, potrivit unei analize Reuters privind beneficiile şefilor la principalele 18 instituţii de credit din lume după capitalizare.

Mai mult, directorul a acceptat o reducere cu 10% a salariului în 2008, ca urmare a crizei financiare, chiar dacă profitul băncii a crescut cu 36%, la 16,23 miliarde de dolari.

Salariul său este mai puţin de 2% comparativ cu 19,6 milioane de dolari, cât a primit Jamie Dimon, şeful JPMorgan Chase, a patra mare bancă în funcţie de capitalizare din lume.

Studiul arată că directorii generali ai marilor bănci americane sunt cei mai bine plătiţi din lume. Patru dintre primele nouă mari bănci sunt din Statele Unite, respectiv JPMorgan, Bank of America Corp, Wells Fargo şi Citigroup, iar patru din cei mai bine plătiţi şase directori generali conduc instituţii financiare din SUA.

În China au sediul trei din cele mai mari patru bănci, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank Corp şi Bank of China, însă salariile directorilor acestora, de aproximativ 230.000 de dolari pe an, sunt cele mai mici din clasamentul Reuters.

Cu excepţia celor din China, toţi directorii incluşi în studiul Reuters au câştigat peste un milion de dolari în 2008. Cel mai bine plătit director general al unei bănci din afara Statelor Unite a fost, anul trecut, şeful Santander, Alfredo Saenz, cu 13,66 milioane de dolari.

Beneficiile exagerate pentru conducerea băncilor sunt pe lista subiectelor discutate la reuniunea G20 de joi şi vineri, organizată la Pittsburgh, SUA.

×
Subiecte în articol: economic