x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Directorul CFR Călători, cu căciula în mână la guvern

Directorul CFR Călători, cu căciula în mână la guvern

de Adrian Stoica    |    24 Feb 2020   •   11:50
Directorul CFR Călători, cu căciula în mână la guvern

Numit la începutul lunii ianuarie în funcţia de director general al companiei CFR Călători, Dan Costescu, anunţa în urmă cu câteva zile un plan ambiţios pentru modernizarea a materialului rulant. Este vorba despre creşterea parcului cu 100 de vehicule, aici intrând locomotive, automotoare şi vagoane. Numai că pentru realizarea acestui obiectiv, Dan Costescu cere guvernului să-i dea nu mai puţin de 250 de milioane de lei, o sumă mare având în vedere constrângerile bugetare de care se plânge premierul demis Ludovic Orban. 

Cererea şefului de la CFR Călători este însă surprinzătoare, după ce în 2016, pe când era ministrul Transporturilor în Cabinetul Cioloş, a decis să renunţe la atragerea fondurilor europene pentru achiziţionarea de material rulant nou.

Potrivit unei adrese semnate pe data de 18 aprilie 2016 de Costescu în calitate de ministru al Transporturilor se aducea la cunoştinţa preşedintelui Consiliului Concurenţei că s-a luat decizia renunţării la varianta finanţării din fonduri europene a investiţiei în material rulant la CFR Călători. De asemenea, Costescu spunea la acea dată că măsura propusă constă în alocarea de la bugetul de stat a sumei de 2.110,7  milioane lei în contul subcompensării obligaţiilor de serviciu public. De abia în luna aprilie a anului 2019, în timpul mandatului de ministru al lui Răzvan Cuc, a fost lansată o licitaţie pentru achiziţionarea de trenuri electrice din fonduri europene.

×
Subiecte în articol: CFR Călători