x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Disco-baruri pe Sageata Albastra

Disco-baruri pe Sageata Albastra

de Vali Blanaru    |    24 Noi 2005   •   00:00
Disco-baruri pe Sageata Albastra

In curand, tinerii care merg la munte cu trenurile zapezii vor avea la dispozitie vagoane-discoteca, unde isi vor petrece timpul liber.

Conceptul este importat din Elvetia, de firma Tracika Rom SRL, care a incheiat deja un contract cu CFR Calatori. Vagoanele-discoteca vor fi produse insa la fabrica Grivita, la preturi de cinci ori mai reduse decat in Uniunea Europeana. "Daca am importa aceste vagoane, pretul unuia ar fi de 2,5 milioane de euro. Vagoanele sunt insa produse de fabrica Grivita, care le livreaza la un pret de 450.000 de euro, de cinci ori mai ieftine", explica directorul general al Tracika Rom SRL, Cornel Tabacaru.

LIVRARE. CFR Calatori a incheiat un contract pentru furnizare a zece astfel de vagoane. "Pe liniile unde se face turism de tineret se intampla tot felul de distrugeri ale vagoanelor pe timpul transportului. Am discutat cu directorul CFR Calatori, Alexandru Noaptes, si am gasit aceasta solutie geniala: vagoane-bar-discoteca, unde tinerii sa-si petreaca timpul pana ajung la destinatie", explica Tabacaru. CFR Calatori inregistreaza pierderi mari din distrugerea vagoanelor de calatori. "Pana ajung la munte e un traseu de 1,5 doua ore. Unii dintre turisti se plictiseau, iar sub influenta alcoolului rezultatele erau grave: scaunele erau taiate cu briceagul, mesele rupte, geamurile erau sparte, mocheta era patata cu vin, in cel mai bun caz. Trenurile acestea trebuiau reconditionate dupa fiecare transport de turisti. Acum, turistii vor putea sa-si lase bagajele si schiurile in siguranta in vagoane si sa mearga la discoteca mobila unde sa-si alunge plictiseala, iar chetuielile cu reparatii se vor reduce considerabil", spune Tabacaru.

PETRECEREA MOBILA. El spune ca in vagoanele-bar-discoteca se vor putea servi bauturi slab alcoolizate si sendvisuri reci sau calde, iar un DJ va pune muzica pentru cei care vor sa danseze si sa petreaca. Tematica discotecilor va fi diferita de la un tren la altul sau in functie de preferintele turistilor. "Preturile bauturilor vor fi mai mici decat la vagoanele restaurant, pentru a-i convinge pe tineri sa-si petreaca timpul aici si implicit sa reducem cheltuielile cu reparatii."

MULTIFUNCTIONALE
Vagoanele-discoteca vor fi folosite pe timpul verii pe liniile speciale care transporta turisti la mare. In afara acestor activitati sezoniere, discotecile se pot transforma usor in vagoane restaurant. "Din fabricare, vagoanele sunt dotate cu mese si scaune pliante care se monteaza sau se strang in functie de necesitati", spune Tabacaru. Alte dotari standard ale vagoanelor sunt reprezentate de aerul conditionat, instalatii performante de sonorizare si lumini.
×
Subiecte în articol: economic