x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DISPAR LOCURI DE MUNCĂ/ Dominoul şomajului

DISPAR LOCURI DE MUNCĂ/ Dominoul şomajului

de Florina Zainescu    |    15 Noi 2008   •   00:00
DISPAR LOCURI DE MUNCĂ/ Dominoul şomajului

Noi restructurări de personal au fost anunţate de companiile româneşti pentru a face faţă crizei. Ceramica Iaşi renunţă la 150 de angajaţi, directorul general al Dacia avertizează că unii dealeri auto s-ar putea să fie nevoiţi să închidă activitatea. Şi OMV a anunţat reducerea cu 300 de milioane de euro a cheltuielilor operaţionale până în 2010, inclusiv în România.

Îngheţul care a lovit sectorul imobiliar a început să afecteze companiile producătoare de materiale de construcţie. Astfel, Ceramica Iaşi a anunţat ca va disponibiliza 150 de angajaţi, pe fondul scăderii cererii. “Având în vedere contextul macroeconomic şi financiar general, încetinirea ritmului de creştere în piaţa imobiliară şi problemele cu care ne confruntăm în industria noastră – cum ar fi majorarea preţurilor cu combustibili, energia şi alte materiale, care au condus la creşteri ale costurilor de producţie şi transport –, începând cu luna decembrie a acestui an, pentru a asigura eficienţa economică a operaţiunilor, va avea loc o restructurare de personal, în urma căreia numărul total de angajaţi va fi redus de la 431 la 280 de persoane”, a declarat directorul general al Ceramica SA Iaşi, Iulian Mangalagiu. Mai mult, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii, estimează că numărul salariaţilor care vor intra în şomaj tehnic va depăşi 50.000.

ŞOMAJ TEHNIC LA CRAIOVA
Peste 300 de salariaţi ai Fabricii de Avioane Craiova au intrat de vineri până la începutul lunii ianuarie 2009 în şomaj tehnic, urmând să primească 80% din salariu. Adunarea Generală a Sindicatului Liber Avioane Craiova SA a acceptat ieri propunerea administraţiei uzinei de a trimite o parte din salariaţii fabricii în şomaj tehnic, aceştia urmând să stea la dispoziţia societăţii în cazul unor comenzi. “În urmă cu câteva zile, administraţia Avioane a propus sindicatului un program care să cuprindă inclusiv trimiterea salariaţilor acasă şi să fie plătiţi într-un anumit procent. Adunarea Generală a aprobat acest program cu unele condiţii, astfel încât s-a hotărât ca o mare parte din salariaţi să intre în acest program de a fi la dispoziţia societăţii acasă. Ei vor fi plătiţi cu 80% din salariu”, a declarat liderul de sindicat de la Avioane Craiova, Victor Peţa. Peste jumătate din numărul de angajaţi de la Avioane Craiova vor intra în programul propus de conducerea fabricii.

INDUSTRIA AUTO, ÎN SUFERINŢĂ
Suspendarea activităţii de către Dacia i-a lovit deja pe unii dintre furnizorii producătorului auto, cum ar fi Leoni Mioveni, care a disponibilizat 10% din angajaţi. Directorul general al uzinei din Piteşti a avertizat însă că şi unii dintre dealeri vor fi afectaţi. “De activitatea Dacia depind peste 120.000 de locuri de muncă din România, atât la furnizori, cât şi în reţeaua comercială. Spre deosebire de Dacia, dealerii nu exportă maşini, ei le vând în oraşele unde sunt prezenţi. Or, scăderea puternică a vânzărilor în urma importurilor de vehicule second-hand riscă să ducă în cazul multor dealeri la necesitatea diminuării numărului de angajaţi, iar dacă situaţia se va înrăutăţi, unii dintre aceştia s-ar putea vedea nevoiţi să îşi închidă activitatea”, a declarat Francois Fourmont.

OMV RESTRĂNGE PRODUCŢIA
Grupul austriac OMV a anunţat, la rândul său, scăderea cheltuielilor operaţionale cu 300 de milioane de euro până în 2010, inclusiv în România, potrivit Mediafax.

Preşedintele grupului, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat că OMV va restrânge şi investiţiile programate pentru anul viitor pentru a reflecta diminuarea capitalului obţinut din activităţile curente. Mai exact, investiţiile în explorare şi producţie, principala sursă de venituri a grupului, vor fi reduse cu o treime la nivelul întregului grup, a afirmat Helmut Langanger, membru al conducerii executive a OMV şi responsabil cu activităţile de exploare şi producţie. În aceste condiţii, a mai spus Ruttenstorfer, bugetul de investiţii medii anuale programate în România, de 1,5 miliarde de euro până în 2010, ar putea varia anul viitor. El a adăugat că prioritatea

OMV în România este dezvoltarea Rafinăriei Petrobrazi, dar pentru cealaltă capacitate de rafinare operată de Petrom, Arpechim, încă nu a fost luată nici o decizie privind o posibilă vânzare a rafinăriei după finalizarea programului de investiţii la Petrobrazi. Grupul şi-a revizuit în scădere estimările privind producţia de petrol şi gaze pentru anul 2010 de la 400.000 barili echi-valent petrol pe zi la 350.000-360.000 barili echivalent petrol pe zi.

 

Citigroup şi RBS anunţă concedieri masive

Citigroup va desfiinţa 10.000 de locuri de muncă din mai multe divizii ale grupului, principala vizată fiind cea de investiţii, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

O sursă din interiorul grupului bancar a dezvăluit că planul este de a diminua numărul de angajaţi de la 352.000 de persoane la 30 septembrie până la 290.000 anul viitor. Cotidianul a precizat, de asemenea, că grupul bancar a transmis notificări unora dintre clienţi privind creşterea ratei dobânzilor cu 3% în medie, strategie pe care ar urma să o aplice în cazul a 20% din clienţii din portofoliu.

Şi recent “naţionalizata” Royal Bank of Scotland are în vedere concedierea a 3.000 de angajaţi din diviziile de tranzacţii bancare internaţionale şi pieţe financiare. Grupul RBS are 170.00 de angajaţi în întreaga lume, 104.000 locuri de muncă fiind localizate în Marea Britanie. Grupul este prezent şi pe piaţa românească, ca urmare a preluării în 2007, împreună cu băncile Fortis din Belgia şi Santander, din Spania, a ABN Amro, în schimbul a 72 de miliarde de euro. Recent, ABN Amro şi-a schimbat denumirea în RBS.

×
Subiecte în articol: economic angajati