x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DISPONIBILIZĂRI/Drame umane şi statistici sterpe

DISPONIBILIZĂRI/Drame umane şi statistici sterpe

de Mihai Gavrila    |    Ana Ionascu    |    25 Noi 2008   •   00:00
DISPONIBILIZĂRI/Drame umane şi statistici sterpe

Criza financiară se resimte puternic în toată ţara. Peste 3.800 de salariaţi vor deveni şomeri până la finele anului, numai în judeţele Vaslui şi Dolj. Cu toate astea, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, spune că rata şomajului a crescut cu 0,1% în luna octombrie, faţă de septembrie, însă este mai mică decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În judeţul Vaslui, peste 1.500 de persoane vor intra în somaj până în luna martie. Nu mai puţin de 18 firme au recurs la această măsură, pe fondul crizei mondiale. Conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Vaslui spune că cei mai mulţi dintre disponibilizaţi provin din domeniul construcţiilor şi agricultură. “În luna noiembrie au fost disponibilizate peste 350 de persoane, majoritatea din agricultură şi mecanică fină. Am avut şi o disponibilizare colectivă la SC Badotherm SA. Pentru decembrie s-au anunţat alte disponibilizări. E vorba de 430 de muncitori din domeniul construcţiilor şi agricultură. Principala cauză este lipsa comenzilor, dar şi activitatea blocată a pieţei imobiliare”, a declarat directorul AJOFM Vaslui, Silviu Calancia. Alte 350 de persoane care încă mai muncesc în agricultură şi construcţii vor îngroşa rândul şomerilor. Concedierile continuă şi în lunile următoare, februarie şi martie, cu peste 120 de angajaţi din aceleaşi domenii. Multe societăţi nu au bani pentru salariile angajaţilor, iar piaţa imobiliară este blocată. Investitorii în construcţii nu mai au cui să vândă imobilele. “Nu se mişcă nimic, nu se cumpără şi nici nu se vinde pe piaţa imobiliară. Preţurile imobilelor nu scad pentru că lumea aşteaptă cumpărători dintre cei care lucrează în străinătate. Au venit cu 40.000 de euro şi nu puteau lua decât o garsonieră. Mai mult, compatrioţii noştri de peste hotare au şi ei o problemă, că nu mai câştigă la fel de mulţi bani”, a declarat Gelu Viziteu, reprezentant societate imobiliară. Majoritatea firmelor de construcţii vasluiene au efectuat lucrări pe datorie. Acum aşteaptă ca beneficiarii să plătească, iar acest lucru întârzie să se întâmple. “Avem de primit bani de la bugetul statului şi avem obiective executate pe care nu le putem valorifica. Am investit peste două milioane de euro într-un proiect imobiliar, iar din cauza crizei financiare, clienţii întârzie să apară”, a declarat Dorin Ilisei, directorul general al SC Antrecons ID SRL Vaslui.

DOLJ
Aproape 1.800 de salariaţi din Dolj vor intra în şomaj până la finele anului, potrivit directorului adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, Daniela Neagoe. “Un număr de 24 de firme au făcut cereri de disponibilizări. 13 dintre acestea sunt firme de construcţii, trei sunt din domeniul confecţiilor, două au profil agricol, iar restul sunt din alte diverse domenii. O singură societate dintre acestea a intrat în faliment. E posibil ca în cazul disponibilizărilor din domeniul agricol şi construcţii să fie vorba de disponibilizări sezoniere, pentru că în perioada aceasta a anului nu mai au nevoie de personal”, a explicat Daniela Neagoe. Multe societăţi comerciale care confecţionau textile în sistem lohn pentru beneficiari din Italia au început să-şi mute activitatea în ţări unde mâna de lucru e mai ieftină, precum Tunisia. De exemplu, Biebi Confectioni şi Texil Group Coşoveni au trimis acasă 110 persoane, relocându-se în ţara africană. Alte motive pentru care investitorii italieni îşi mută catrafusele din România sunt legate de creşterea preţului la energie, de fluctuaţiile forţei de muncă – plecarea multor români la muncă în afara ţării – dar şi de fluctuaţiile cursului de schimb leu-euro. Situaţia cea mai gravă se înregistrează la SC Avioane SA Craiova. Aici, 680 de angajaţi au fost trimişi acasă, prin rotaţie, începând cu 14 noiembrie, urmând să primească 80% din salariu.

×
Subiecte în articol: economic