x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Distribuitorii cer scumpirea gazelor cu 25%

Distribuitorii cer scumpirea gazelor cu 25%

16 Mar 2011   •   11:32

Distribuitorii de gaze naturale din România E.ON Gaz şi Gaz de France au cerut majorarea preţului la consumator cu 25% motivând că înregistrează fiecare pierderi de câte 600 de milioane de lei/an din cauza preţurilor la importurile de gaze.

“Fiind conştiente că o asemenea majorare nu se poate acorda în România, cele două companii au propus un calendar de scumpiri în trei trepte: 5% la 1 aprilie, 9% la 1 iulie şi 7% la 1 septembrie. În total preţurile ar urma să fie majorate sub 25%. Nu vor sub nicio formă să lase majorarea preţurilor pentru anul 2012 motivând că este an electoral iar ANRE nu este independentă fiind în subordonarea premierului. De asemenea, cele două companii susţin că dacă nu li se acordă majorarea nu au bani pentru continuarea lucrărilor de modernizare a reţelelor” a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputaţilor.

El a mai spus că 80% din reţelele de transport a gazelor din România au durata de viaţă expirată. Iancu a anunţat că deşi prin contractele de privatizare ale distribuţiilor de gaze cele două companii aveau obligaţia de a scădea preţurile la consumatori cu 15%, acestea le-au crescut cu 300%. Petrom vrea să devină exportator de gaze din producţia internă ceea ce înseamnă că vom importa mai multe gaze scumpe de la ruşi.

×
Subiecte în articol: anre scumpiri gaze naturale iulian iancu