x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Distrigaz Sud a ajuns la francezi

Distrigaz Sud a ajuns la francezi

14 Dec 2005   •   00:00
Distrigaz Sud a ajuns la francezi

Romania Gas Holding este noul proprietar al societatii Distrigaz Sud. Preluarea s-a realizat prin transferul pachetului majoritar de actiuni detinut de catre Gaz de France la distribuitorul roman de gaze naturale. Compania Romania Gas Holding B.V. este afiliata la Gaz de France si se afla sub controlul grupului francez. "Acest lucru a fost prevazut in contractul de privatizare si face parte din practica Gaz de France. Referitor la cei doi actionari din holding, ei nu au drepturi deosebite in consiliul de administratie, dar au un observator", a declarat Bernard Arnaud, director general al Gaz de France.

ACTIONARIAT. Ministerul Economiei si Comertului detine un pachet de actiuni de 49% iar Romania Gas Holding detine 51%. Mai mult, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) care au achizitionat cate 10% din participatia companiei holding, acum au asigurat, conform Gaz de France, cate o cota de 5% din actiunile detinute la Distrigaz Sud.

PRIVATIZAREA. Distrigaz Sud a fost privatizata in octombrie 2004. Proprietarul, Gaz de France s-a angajat sa plateasca 128 de milioane de euro pentru achizitia unui pachet de 30% din actiuni si sa investeasca 183 de milioane de euro la o majorare de capital prin care urma sa-si creasca participatia la 51%. Procesul de privatizare la companiile de distributie de gaze naturale a cuprins clauze potrivit carora investitorii strategici la Distrigaz Nord si Distrigaz Sud vor putea atrage BERD si IFC ca investitori financiari in cadrul pachetului de 51% din actiunile oricarei societati.

×
Subiecte în articol: economic gaz france distrigaz distrigaz sud