x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DLAF confirmă campania Jurnalului Naţional şi sesizează DNA: Rudel Obreja va fi cercetat pentru corupţie şi fapte penale în organizarea Galei Bute

DLAF confirmă campania Jurnalului Naţional şi sesizează DNA: Rudel Obreja va fi cercetat pentru corupţie şi fapte penale în organizarea Galei Bute

de Vali Blanaru    |    27 Apr 2012   •   15:13
DLAF confirmă campania Jurnalului Naţional şi sesizează DNA: Rudel Obreja va fi cercetat pentru corupţie şi fapte penale în organizarea Galei Bute

Cand institutiile statului nu isi fac treaba si permit risipa banilor, intervin insitutiile europene. Dupa ce Jurnalul National a scris in nenumarate randuri despre neregulile inregistrate in organizarea Galei Bute, finantata cu fonduri europene de catre Ministerul Dezvoltarii si Turismului condus de Elena Udrea, Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a sesizat DNA in legatura cu posibile acte de coruptie.

Principalul suspect in comiterea faptelor penale este nimeni altul decat Rudel Obreja, presedintele Federatiei Romane de Box care a organizat gala "Campion pentru Romania" prin intermediul firmei sale. Sponsorul principal al acestui eveniment sportiv, in care pugilistul Lucian Bute si-a aparat centura la Bucuresti, a fost Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului condus de Elena Udrea. Evenimentul a fost sponsorizat si de o serie de companii energetice toate in subordinea statului si conduse de directori numiti pe criterii politice.

Gala de box profesionist "Campion pentru Romania", in cadrul careia a avut loc si meciul dintre Lucian Bute si francezul Jean-Paul Mendy s-a desfasurat pe 9 iulie la Romexpo.

Exclusiv pentru Obreja

In sesizarea DLAF catre DNA se arata ca Rudel Obreja, presedintele Federatiei Romane de Box, a dat dreptul de exclusivitate in organizarea Galei Bute unei firme care ii apartinea tot lui.

In baza acestui contract de exclusivitate de la federatia condusa de Obreja, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obtinut, prin negociere directa de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, avand ca obiect "Promovarea brandului turistic al Romaniei". Valoarea a fost stabilita in baza unui studiu intocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT "si-a insusit-o", scrie Mediafax, care citeaza nota oficiala a DLAF. Jurnalul National a relatat pe larg cum a ajuns firma lui Obreja sa organizeze Gala Bute.

Cum sa iei 10 milioane de lei cu 4 angajati part-time

Asa cum a scris Jurnalul National, inspectorii DLAF au ajuns la concluzia ca firma lui Rudel Obreja nu avea in niciun caz capacitatea tehnica si profesionala de organiza o asemena gala sau de a presta servicii de promovare a Romaniei ca destinatie turistica si a brandului national.

Cu numai doua luni inainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajati - doi part-time cu patru ore pe zi si doi part-time cu doua ore pe zi - si-a adaugat ca activitati secundare "serviciile de reprezentare media" si "Activitatile agentiilor de publicitate". Firma insa nu a angajat vreun specialist in aceste domenii, din datele ITM reiesind ca pana la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiasi patru angajati: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic si un consilier juridic.

In aceste conditii, DLAF a ajuns la concluzia ca MDRT a incheiat contractul cu firma lui Obreja in baza exclusivitatii pe care aceasta o primise de la Federatia de Box condusa tot de el.

Ce s-a cumparat: bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comanda pentru Rudel Obreja, dineu dupa gala, servicii de consultanta dupa ce gala se derulase deja

Imediat dupa obtinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantand cu sumele ce urmau sa fie obtinute din acest contract. MDRT a platit, la 1 februarie 2012, o prima transa din contract, in valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat in contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-si primi banii din contractul dintre MDRT si Europlus Computers. Plata s-a facut din bugetul MDRT, insa urma sa fie decontata din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Cererea de rambursare a fost depusa in 16 februarie, insa autoritatea de management a acestui proiect in Romania a suspendat verificarea ei, pana la incheierea controlului DLAF.

De-a lungul vremii, atat Rudel Obreja cat si Elena Udrea s-au eschivat sa dea publicitatii costurile finale ale Galei Bute. Obreja a promis ca o sa organizeze o conferinta de presa pe care o mai asteptam si in ziua de astazi. Elena Udrea a pastrat si ea discretia in privinta costurilor, dar a avut grija sa isi asume public meritele organizarii meciului. Dupa ce Udrea a parasit MDRT, costurile Galei Bute au aparut marginalizate intr-o nota postata pe site-ul ministerului in care erau incluse o serie de cheltuieli ale insitutiei.

De ce a fost necesara atata discretie mai ales ca este vorba de bani publici? Un posibil raspuns apare in raportul DLAF. "Pentru majorarea artificiala a valorii cheltuielilor efectuate in legatura cu organizarea galei, in corespondenta cu DLAF, SC Europlus Computers a invocat plati in valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist si care nu au legatura cu activitati de promovare a Romaniei. Aceste cheltuieli se refera la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comanda pentru Rudel Obreja, comisionul din vanzarea biletelor de intrare la gala, servicii de cazare si masa achizitionate inainte de incheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajatii Europlus Computers SRL, dineu dupa gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanta prestate in perioada iulie 2011 - ianuarie 2012", afirma inspectorii DLAF in documentul de control.

MDRT se apara spunand ca nu ei au organizat gala

Aceiasi oameni pe care Udrea ii felicita pe blogul personal pentru reusita Galei Bute spun acum ca MDRT nu a avut prea mare implicare. "Vreau sa multumesc echipei MDRT, care a gasit si a pus in practica solutia finantarii acestui regal sportiv, chiar lucrand sub presiunea atacurilor furibunde ale angajatilor lui Voiculescu", scria Udrea pe blog imediat dupa gala.

Ce spun angajatii MDRT acum dupa acuzatiile DLAF? "Implicarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in organizarea galei de box consta doar in achizitionarea unor servicii de publicitate pentru promovarea brandului turistic national al Romaniei in timpul galei si a celorlalte evenimente conexe", mentioneaza MDRT intr-un comunicat. Potrivit ministerului Dezvoltarii, procedura de achizitie publica pentru desemnarea prestatorului de servicii de publicitate pentru acest eveniment a fost stabilita in conformitate cu procedurile legale in vigoare, asa cum sunt ele prevazute de OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii. Institutia a spus ca evenimentul a fost organizat de o firma privata, nu de catre minister. In plus, MDRT anunta ca firma lui Rudel Obreja a incasat suma de 1,53 milioane euro, fara TVA, cu aproape 400.000 euro mai putin decat valoarea din contract, intrucat nu si-a indeplinit unele obligatii.

×