x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DNA ne ascultă de 500.000 de lei

DNA ne ascultă de 500.000 de lei

26 Oct 2010   •   00:00

În plin scandal al interceptărilor telefonice, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face achiziţii de tehnică de ascultare şi fotografiere de la un SRL de bloc prin clasica metodă a licitaţiei la care se prezintă un singur ofertant şi este declarat câştigător.

Andyteh Concept SRL va livra, în urma unei licitaţii la care a prezentat singura ofertă, aparate de înregistrare, aparate de transmisie digitală, cabluri de conectare, accesorii pentru echipamente audio şi video, accesorii de echipamente audio, acumulatori electrici, microfoane, pachete software de prelucrare a imaginilor, sisteme de navigare şi de poziţionare globală (GPS sau echivalente) şi obiective pentru aparate de fotografiat. Valoarea totală a contractului este de 500.000 de lei. În spatele lui

An­drei Tulpan, unicul asociat al SRL-ului câştigător, se află tatăl acestuia, un fost asociat cu Liviu Târsea, directorul general al firmei de securitate G4S, potrivit unei anchete realizate de cotidianul economic Financiarul.
„Am lucrat şi eu la acest contract. Dar ce, e vreo problemă cu acest contract? Am aflat de acest contract ca toată lumea de pe www.e-licitatie.ro, iar din câte ştiu nu a fost o singură ofertă. Am participat ca toată lumea, am urmat procedura şi am trimis do­cumentaţia. Echipamentele sunt importate şi livrate către DNA", afirmă Marian Tupan, tatăl lui Andrei Tupan, asociatul unic al Andyteh Concept SRL.

Oficialii Departamentului Na­ţi­o­nal Anticorupţie (DNA) se apără, susţinând că ar fi pierdut finanţarea europeană dacă nu ar fi cumpărat acum de la SRL-ul de bloc. „DNA a desfăşurat o procedură de achiziţie publică de aparatură de înregistrare audio şi video, cu accesoriile afe­rente, care a beneficiat de finanţare europeană. Grantul respectiv este destinat achiziţiilor de echipamente tehnice de către instituţii de low enforcement (aplicarea legii) din sta­tele membre UE. Proiectul a fost iniţiat în anul 2008, dar a fost aprobat în acest an. Valoarea finală a contractului este de 499.220,26 lei din care, potrivit prevederilor legale, 50% reprezintă fonduri europene, 50% finanţare din partea beneficiarului", se arată într-un răspuns al Biroului de Presă al DNA.

Anterior furnizării acestui răspuns, Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA, afirma că nefinalizarea acestei achiziţii ar fi dus la pierderea finanţării europene. „Dacă nu am fi încheiat acum acest contract de achiziţii de echipamente am fi pierdut finanţarea europeană", susţinea Săplăcan. Singura explicaţie a oficialilor DNA referitoare la oportunitatea achiziţiei, dar şi la semnele de întrebare legate de posibilele nereguli este evazivă. „Achiziţia a fost necesară şi făcută în realizarea atribuţiilor care revin DNA prin lege, respectiv Codul de Procedură Penală art. 91 indice 2 şi art. 15 indice 1 din OUG nr. 43/2002 privind DNA", spun oficialii DNA.

• Articol preluat din Financiarul.

×
Subiecte în articol: economic