x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doar 17% dintre locuinţele românilor sunt asigurate

Doar 17% dintre locuinţele românilor sunt asigurate

de Vali Blanaru    |    08 Mar 2015   •   20:51
Doar 17% dintre locuinţele românilor sunt asigurate

Românii se tem de cutremur doar la nivel emoţional şi declarativ. În termeni de risc seismic, Bucureştiul este al zecelea oraş la nivel mondial şi capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa. La cutremurul din 1977, soldat cu pagube de peste 2 miliarde de dolari şi mii de victime, 90% dintre victime şi peste 70% din pagubele materiale s-au înregistrat în Bucureşti. Doar 17% din locuinţe sunt asigurate

Atunci când vine vorba de protejarea locuinţelor, românii nu se înghesuie să încheie asigurări chiar dacă sunt obligatorii. La finele lunii ianuarie erau valide 1.507.452 poliţe PAD reprezentând doar 17,72% din locuinţe, potrivit datelor furnizate de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Poliţa obligatorie PAD oferă o protecţie pentru riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Valoarea despăgubirilor este de 20.000 de euro în cazul locuinţelor de cărămidă, beton armat şi de 10.000 de euro în cazul locuinţelor din cărămida nearsă sau alte materiale nesupuse unui tratament chimic şi/sau termic. Pentru protecţia integrală a locuinţei este bine să încheiaţi suplimentar o poliţă de asigurare facultativă. 

Cei mai conştiincioşi sunt bucureştenii care au încheiat 355.243 de poliţe de asigurare obligatorii reprezentând 38,11% din locuinţele din Capitală. În prezent, în Bucureşti există 113.863 de imobile (în total 804.287 de apartamente). Conform expertizelor efectuate de către autorităţile locale până în prezent, 186 de imobile se înscriu în categoria de risc 1 - pericol public (bulină roşie), marea majoritate a acestora aflându-se în sectoarele 1, 2 şi 3 şi fiind construite înainte de 1940. Aceste locuinţe nu pot fi asigurate decât dacă trec printr-un proces de consolidare.

Situaţia este la fel de gravă în restul ţării. În judeţul Timiş se înregistrează 86.976 poliţe de asigurare (31,76% din locuinţe), în Prahova sunt încheiate 78.261 de poliţe de asigurare (24,52% din locuiţe) şi în Braşov sunt 58.910 de  asigurări (25,18% din locuinţe). În toate celelalte judeţe, gradul de asigurare a locuinţelor este sub 20%. Cele mai puţine locuinţe asigurate sunt în judeţul Gorj unde cele 11.424 de asigurări valide reprezintă doar 7,33% din locuinţe.

PAID are bani de despăgubiri

În cazul unui dezastru natural de mare intensitate, similar celui din 1977, “suntem pregătiţi să instrumentăm şi să despăgubim toate dosarele corespunzătoare locuinţelor asigurate obligatoriu”, a declarat Nicoleta Radu-Neacşu, Directorul General al PAID România - compania care administrează sistemul asigurărilor obligatorii de locuinţă, citată de 1asig.ro. PAID are în vigoare un program de reasigurare de 500 milioane de euro acoperit numai cu reasigurători de rating A.

Atenţie unde ţineţi actele casei! În cazul oricărui tip de dezastru natural dintre cele acoperite de PAD, trebuie depusă o cerere de despăgubire în scris către asiguratorul care a eliberat poliţa însoţită de procesul verbal de constatare ţntocmit de inspectorul de daună la locul producerii evenimentului), copie după poliţa de asigurare şi actul de proprietate al locuinţei. Fără aceste documente nu se pot recupera banii de asigurare.

×