x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie “Doctorul” FMI soseşte mâine

“Doctorul” FMI soseşte mâine

de Daniel Ionaşcu    |    13 Ian 2013   •   20:52
“Doctorul” FMI soseşte mâine
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

România, victimă a “erorilor” de diagnostic: pe lângă calcularea greşită a PIB-ului, ţara noastră a trebuit să suporte o austeritate mai mare din cauza unui calcul greşit al FMI

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) soseşte mâine în România pentru a discuta cu autorităţile proiectul de buget pe anul în curs, în condiţiile în care un raport realizat de economistul-şef al instituţiei, Olivier Blanchard, a recunoscut că s-a exagerat cu austeritatea în politicile impuse statelor cu care instituţia are acorduri în derulare.

Premierul Victor Ponta a prezentat acum câteva zile “starea bugetară a naţiuni” şi îşi propune întoarcerea la nivelurile de dinainte de venirea crizei. Ponta trebuie să primească girul FMI pe un buget care prevede majorarea pensiilor cu 4% conform legii, revenirea salariilor la situaţia din 2010 şi plata a 800 de milioane de euro pentru datoriile acumulate la medicamente, ceea ce duce la o suplimentare cu 0,3% a deficitului. Astfel, produsul intern brut este estimat la 140 de miliarde de euro, în care veniturile statului se încadrează la 46 de miliarde de euro, iar deficitul la 3 miliarde de euro, adică 1,8%, la care se vor adăuga cei 0,3% pentru medicamente. Potrivit lui Ponta, România are de plătit datorii externe de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde de euro aferente împrumutului contractat de la FMI şi Comisia Europeană (CE).

“Bugetul cetăţeanului”
Ponta a detaliat şi unde se vor duce banii. Cea mai mare sumă, de 11,1 miliarde de euro, se va duce pentru pensii. Salariile bugetarilor contorizează şi ele 10,2 miliarde de euro în acest an, iar aceştia îşi vor recupera şi ultima parte de după tăierile de 25% aplicate în 2010. Investiţiile sunt şi ele de 7,8 miliarde de euro, din care o treime sunt fonduri europene. Guvernul va trebui să îşi prioritizeze proiectele, mai ales că ţara noastră are peste 5.000 începute şi nefinalizate, iar în ritmul în care mergeau lucrurile ar fi ajuns ca unele să fie terminate în 150 de ani.

Companii cu bucluc
El a mai spus că societăţile de stat vor fi supuse unor reforme dure. Acesta este unul dintre domeniile în care reprezentanţii FMI s-au arătat nemulţumiţi în vizitele din trecut. Ponta a completat că în companiile de stat există multe privilegii, dând ca exemplu brevetele de inventator de la Complexul Energetic Oltenia, maşinile date în comodat şi chiriaşii la RAPPS. Anul trecut autorităţile au depus mai multe plângeri penale referitor la neregulile sesizate în companii ca Poşa Română, Hidroelectrica, Oltchim şi instituţii ca Fiscul, Casa de Asigurări sau ANRMAP, însă premierul este nemuţumit că nu există consecinţe juridice în urma acestora. Liviu Voinea, ministrul pentru Buget, a spus că la nivelul companiilor de stat există corupţie ca urmare a banilor pentru investiţii, aflaţi la discreţia managerilor.

Privatizări restante
Anterior, reprezentanţii FMI au fost nemulţumiţi şi de stadiul privatizărilor, România bifând deja trei eşecuri ­ Petrom, CupruMin şi Oltchim ­ şi mai multe amânări. Transgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica erau programate pentru listarea unor pachete minoritare în 2012, însă acestea au fost amânate. Concomitent, au rămas în impas privatizarea CFR Marfă şi a unui pachet de 20% din Tarom. De asemenea, Romgaz trebuie să îşi evalueze zăcămintele înainte de listarea programată în luna martie. În acest an trebuie reluată procedura de privatizare a Oltchim, în vreme ce în cazul Poştei Române s-a schimbat strategia şi va fi vândut un pachet majoritar. În fine, tot pentru 2013 sunt programate privatizarea Electrica Furnizare şi listarea celor trei filiale de distribuţie.

×
Subiecte în articol: acord fmi