x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Doing Business 2009 - Firmele româneşti plătesc cele mai multe taxe

Doing Business 2009 - Firmele româneşti plătesc cele mai multe taxe

10 Sep 2008   •   00:00

Potrivit raportului "Doing Business 2009" intocmit de Banca Mondiala, Romania se situează pe primul loc în lume, într-un clasament realizat în funcţie de numărul taxelor datorate statului de  către o companie.



România trebuie să îmbunătăţească reglementările care vizează plata impozitelor şi taxelor, precum şi pe cele care se referă la transferul drepturilor de proprietate între companii pentru a oferi condiţii mai favorabile pentru dezvoltarea afacerilor, recomandă reprezentanţii Băncii Mondiale (BM).

"România este unul dintre exemplele de ţări unde pe de-o parte s-au găsit soluţii pentru îmbunătăţirea anumitor condiţii, iar pe de alta sunt multe arii în care trebuie să se continue reformele. Dintre acestea două sunt principale, respectiv sistemul prea complicat de înregistrare a transferului proprietăţilor şi plata taxelor şi impozitelor, care totalizează 113 pe an", a declarat, într-o video-conferinţă de prezentare a raportului "Doing Business", Sylvia Solf, manager de program în cadrul Băncii Mondiale.

În opinia sa, în România există un număr prea mari de taxe, iar autorităţile ar trebui să găsească modalităţi de reducere a acestui număr prin cumularea unora dintre ele.

De asemenea, timpul alocat de o companie pentru plata taxelor este foarte ridicat, ajungând la 202 de ore pe an.

"Implementarea sistemului de plată on-line a taxelor ar reduce foarte mult timpul alocat pentru achitarea taxelor. Acest sistem a fost introdus în mai multe ţări, inclusiv în România, dar nu îl folosesc decât companiile mari. Guvernele ar trebui să găsească soluţii pentru utilizarea plăţilor on-line şi de către firmele mici", a precizat reprezentantul Băncii Mondiale.

Printre domeniile în care România a făcut progrese, reprezentanţii Băncii Mondiale au indicat accesul la credite, criteriu care plasează România pe primele locuri în clasamentul "Doing Business".

Potrivit celei mai recente ediţii a raportului, România se va menţine în 2009, ca şi în 2008, pe locul 47 din 181 în clasamentul statelor care oferă cele mai bune condiţii de dezvoltare a afacerilor, în urma unor state precum Azerbaidjan sau Botswana, cea mai importantă slăbiciune fiind legată de reglementările care vizează plata taxelor şi impozitelor.

În afara unor state dezvoltate, precum Noua Zeelandă (locul 2), SUA (3), Marea Britanie (6) sau Franţa (31), România este surclasată atât de unele ţări central şi est-europene, precum cele baltice, Slovacia (poziţia 36), Ungaria (41) şi Bulgaria (45), cât şi de state mai puţin dezvoltate, cum ar fi Azerbaidjan (33) sau Botswana (38).

În raportul publicat în septembrie 2007, Banca Mondială plasa România pe locul 48, în urcare cu 23 de poziţii faţă de 2006.

Cel mai slab cotat capitol în raportul prezent este cel referitor la plata taxelor şi impozitelor, la care România se situează pe locul 146, fiind nevoie de 202 ore pe an pentru plata celor 113 impozite.

România percepe de altfel cel mai mare număr de impozite dintre statele analizate, potrivit datelor Băncii Mondiale, la polul opus situându-se Qatar şi Insulele Maldive, cu câte o singură taxă.

În ceea ce priveşte timpul alocat plăţii acestor impozite, primul loc în clasament este ocupat de Insulele Maldive, cu zero ore, iar ultimul de Brazilia, cu 2.600 de ore pe an.

Potrivit BM, singura reformă operată de România în perioada 2007-2008 a vizat punerea în aplicare a contractelor, situându-se pe locul patru în topul statelor incluse în raport, în funcţie de eficienţa noilor reglementări din acest domeniu. La nivelul statelor analizate, România ocupă locul 31 după acest criteriu.

Experţii Băncii Mondiale arată că România deţine cele mai bune performanţe la capitolul creditare, dintre domeniile analizate, ocupând locul 12 în topul statelor incluse în studiu.

România s-a plasat în prima jumătate a clasamentului la alte cinci capitole, performanţe mai bune fiind înregistrate pentru începerea unei noi afaceri (locul 26), protejarea investitorilor (locul 38), şi comerţul exterior (locul 40), în timp ce la închiderea unei afaceri şi obţinerea de permise de construcţii a ocupat locurile 85 şi, respectiv, 88.

Pe de altă parte, România s-a situat pe locul 114 în ceea ce priveşte înregistrarea unei proprietăţi şi pe poziţia 143 în funcţie de condiţiile angajării forţei de muncă.

Analiştii Băncii Mondiale au inclus în raport zece indicatori în funcţie de care au realizat clasamentul - începerea unei afaceri, obţinerea de licenţe, angajarea de salariaţi, înregistrarea proprietăţii, obţinerea de credite, protejarea investitorilor, plata taxelor, comerţul exterior, punerea în aplicare a contractelor şi închiderea unei afaceri.
Mediafax

×