x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dolarul recastiga din terenul pierdut

Dolarul recastiga din terenul pierdut

13 Mai 2004   •   00:00

Moneda americana a avut un inceput de saptamana agitat. In ultimele sase zile dolarul a crescut cu 918 lei, dand peste cap previziunile celor care au mizat pe euro.

VALI BLANARU

Cea mai spectaculoasa crestere a avut loc la inceputul sapamanii, cand dolarul a crescut cu 753 de lei. Interventia bancii centrale in piata interbancara pentru a sustine cotatiile monedei europene in raport cu leul a avut un puternic efect indirect asupra raportului de schimb al dolarului, care s-a apreciat intr-o singura sedinta cu 753 de lei, respectiv 2,25%. Banca centrala a incercat sa limiteze aprecierea leului fata de euro, in conditiile in care deviza europeana a inregistrat o scadere puternica pe pietele internationale in raport cu dolarul. Moneda europeana a scazut fata de dolar dupa aparitia informatiilor potrivit carora Rezerva Federala Americana ar putea ridica dobanzile, in timp ce Banca Centrala Europeana a anuntat ca ia in considerare reducerea acestora. Aprecierea a continuat si in cursul zilei de marti cand dolarul a mai castigat 39 de unitati in fata leului. Situatia s-a schimbat insa ieri cand dolarul a pierdut 150 de unitati, cotatia BNR situandu-l la 34.071 de lei. In acelasi timp, cotatiile euro au scazut cu 41 de lei, pana la 40.465 lei.

Surplus de valuta

La influentele pietei monetare internationale s-a adaugat si un fenomen atipic aparut pe piata interbancara romaneasca. Luni, bancile comerciale au cumparat peste 104 milioane de euro, in timp ce BNR a cumparat potrivit estimarilor dealerilor, alte 70 de milioane. In total, volumul tranzactiilor pe piata valutara a fost estimat la peste 400 milioane de euro, dublu fata de nivelul obisnuit. „Credem ca in continuare vor exista vanzari substantiale de valuta. Probabil, numarul celor care muncesc in strainatate a crescut si poate ca unii dintre ei au gasit slujbe mai bune si mai bine platite", a declarat Teodor Buftea, directorul Directiei politici monetare din BNR. Estimari Multi analisti pariaza pe aprecierea monedei americane in raport cu cea europeana. Cotatiile euro oscileaza in jurul valorii de 1,1830 dolari/euro. Analistii considera posibila o scadere a cursului pana la 1,16 dolari/euro. Daca estimarile acestora se vor adeveri este foarte posibil ca pe piata interna dolarul sa urce pana la 35.000 de lei.

×
Subiecte în articol: economic dolarul